U sjeni atentata: Japan bira zastupnike Gornjeg doma parlamenta

U sjeni atentata: Japan bira zastupnike Gornjeg doma parlamenta

Vše od 30 posto od 545 kandidata na izborima su žene, što je rekord izbora u Japanu.
U Japanu se svake tri godine održavaju izbori na kojima se bira polovica saziva Gornjeg doma parlamenta.     Foto: Reuters

Birači u Japanu danas glasaju na izborima za Gornji dom vijećnika, a izbori se održavaju u sjeni prošlosedmičnog atentata na bivšeg premijera Shinza Abea.

U Japanu se svake tri godine održavaju izbori na kojima se bira polovica saziva Gornjeg doma parlamenta.

Kampanja parlamentarnih kandidata za šestogodišnji mandat zvanično je završena sinoć. Prema novinskoj agenciji Kyodo, više od 30 posto od 545 kandidata na izborima su žene, što je rekord izbora u Japanu.

Vladajuća koalicija u kojoj je i Liberalno-demokratska partija premijera Kishida Fumia trenutno ima 137 mjesta, dok opozicija okupljena oko Ustavno-demokratske stranke ima 95 mjesta u parlamentu.

Današnji izbori održavaju se u sjeni atentata na 67-godišnjeg Abea, bivšeg premijera s najdužim stažom u japanskoj istoriji. U petak ga je na predizbornom skupu u Nari ubio 41-godišnji naoružani napadač.

Prema izvorima koji istražuju atentat, ubica Tetsuya Yamagami priznao je ubistvo.

Šef policije Tomoaki Onizuka rekao je da je bilo “nepobitnih“ sigurnosnih propusta na događaju na kojem je bivši premijer ubijen.



AA