Ukrajina: Stav Rusije suprotan od dokumenta koji su potpisale Turkiye i UN

Ukrajina: Stav Rusije suprotan od dokumenta koji su potpisale Turkiye i UN

Kijev čeka zvaničan stav Turkiye i UN-a, koji su garanti sporazuma, rekao je ukrajinski zvaničnik.
"Sporazum #BlackSeaGrainInitiative uključuje najmanje 120 dana produženja", rekao je Kubrakov.      Foto: Reuters Archive

Stav Rusije da produži ugovor o crnomorskom žitu samo za 60 dana je u suprotnosti s dokumentom koji su potpisali Turkiye i Ujedinjene nacije (UN), izjavio je u ponedjeljak zamjenik ukrajinskog premijera Oleksandr Kubrakov.

"Sporazum #BlackSeaGrainInitiative uključuje najmanje 120 dana produženja, zato je stav Rusije da produži ugovor samo za 60 dana u suprotnosti s dokumentom koji su potpisale Turkiye i UN", objavio je Kubrakov na Twitteru.

Dodao je da čekaju zvaničan stav Turkiye i UN-a, garanta inicijative.

Kubrakov je to izjavio nakon što je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Veršinjin izjavio da se Rusija ne protivi još jednom produženju sporazuma, ali samo na 60 dana.

On je to rekao nakon sastanka ruske delegacije s generalnom sekretarkom Konferencije UN-a za trgovinu i razvoj Rebecom Grynspan i pod-sekretarom UN-a za humanitarna pitanja i koordinatorom hitne pomoći Martinom Griffithsom.

Sporazum prestaje da važi 18. marta.

U julu prošle godine, Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina potpisale su sporazum u Istanbulu o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji je bio obustavljen nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februaru 2022. godine. Zahvaljujući turskim naporima, ugovor o žitu produžen je za još 120 dana, počevši od 19. novembra.

TRT Balkan / agencije