"Trajna humanitarna kriza u središnjem Sredozemlju je nepodnošljiva", rekao je generalni direktor IOM-a Antonio Vitorino.   Foto: Reuters

Iz Ujedinjenih nacija saopćeno je da je najmanje 441 migrant poginuo u brodolomima u Sredozemnom moru u prvom kvartalu ove godine.

Riječ je o izvještaju Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za prva tri mjeseca ove godine, a broj dokumentiranih smrtnih slučajeva je najveći od 2017. godine i sve su češći izvještaji o kašnjenjima u reakcijama spašavanja i ometanju operacija nevladinih organizacija za potragu i spašavanje.

"Trajna humanitarna kriza u središnjem Sredozemlju je nepodnošljiva", rekao je generalni direktor IOM-a Antonio Vitorino.

Ističući kako je više od 20.000 smrtnih slučajeva zabilježenih na toj ruti od 2014. godine, Vitorino je kazao da države moraju odgovoriti na takvu krizu, jer nedostaci u državnom akcijama potrage i spašavanje koštaju mnogo ljudskih života.

IOM je rekao da su spašavanja pod vodstvom države na ruti središnjeg Sredozemlja bila faktor u najmanje šest incidenata ove godine koji su doveli do smrti najmanje 127 ljudi, dodajući da je potpuni izostanak reakcije na sedmi slučaj odnio živote najmanje 73 osobe.

"Spašavanje života na moru zakonska je obveza za države. Moramo vidjeti proaktivnu koordinaciju koju vodi država u naporima traganja i spašavanja. Vođeni duhom podjele odgovornosti i solidarnosti, pozivamo države da rade zajedno na smanjenju gubitka života duž migracijskih ruta", poručio je Vitorino.

Iz IOM-a također navode da je stvarni broj smrtnih slučajeva u središnjem Sredozemlju vjerojatno znatno veći od 441 smrtnog slučaja zabilježenog u prva tri mjeseca ove godine.

Projekt nestalih migranata istražuje nekoliko izvještaja o nevidljivim brodolomima, što se odnosi na slučajeve u kojima se čamci vode kao nestali i gdje nema podataka o preživjelima.

Tokom uskršnjeg vikenda, saopćio je IOM, najmanje 3.000 migranata stiglo je Sredozemnim morem do Italije, čime je ukupan broj dolazaka ove godine povećan 31.192 ljudi.

TRT Balkan / agencije