Stručnjaci UN-a su naveli da je 4.600 djece bez pratnje bilo smješteno u šest hotela od juna 2021.       Foto: Reuters Archive

"Ujedinjeno Kraljevstvo mora osigurati zaštitu za maloljetnike koji traže azil bez diskriminacije i prekinuti praksu smještaja djece bez pratnje u hotele", rekli su stručnjaci Ujedinjenih nacija u utorak.

"Duboko smo zabrinuti zbog izvještaja da nestaju djeca bez pratnje koja traže azil i da su pod visokim rizikom da budu trgovana unutar Ujedinjenog Kraljevstva", rekli su stručnjaci UN-a.

Izrazili su uznemirenost zbog trenutne politike i prakse smještanja djece bez pratnje, tražioca azila u privremeni hotelski smještaj umjesto u nadležnosti lokalnih vlasti.

Stručnjaci su naveli da je 4.600 djece bez pratnje bilo smješteno u šest hotela od juna 2021.

Od te djece, uglavnom albanskih državljana, 440 je nestalo.

Smatraju da smještanje djece bez pratnje koja traže azil u hotele, stavlja ih izvan britanskog sistema zaštite djece i diskriminatorna je.

Objasnili su da neuspjesi i nedostaci u zaštiti djece povećavaju rizik od trgovine ljudima.

Stručnjaci UN-a su naglasili hitnu potrebu da se uđe u trag nestaloj djeci.

"Čini se da vlada Ujedinjenog Kraljevstva ne poštuje svoje osnovne obaveze prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima kako bi osigurala najbolje interese djeteta, bez diskriminacije, i spriječila trgovinu djecom", rekli su stručnjaci UN-a.

TRT Balkan / agencije