Izraelska vlada je 13. februara odlučila izgraditi 10.000 novih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.     Foto: AP

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je osudilo izraelske planove da uveliko proširi izgradnju naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, koja se smatraju ilegalnim prema međunarodnom pravu.

Dugačka izjava, pročitana naglas u vijećnicama, "izražava duboku zabrinutost i užasnutost zbog izraelske objave od 12. februara 2023. kojom se najavljuje daljnja izgradnja i proširenje naselja i legitimizacija isturenih naselja."

"Vijeće sigurnosti ponavlja da nastavak aktivnosti izraelskog naseljavanja opasno ugrožava održivost rješenja o dvije države zasnovanog na linijama iz 1967. godine", rekla je Vanessa Frazier, UN-ova izaslanica Malte, koja je predsjednica Vijeća za mjesec februar.

“Vijeće sigurnosti snažno naglašava potrebu da sve strane ispune svoje međunarodne obaveze, snažno se protivi svim jednostranim mjerama koje ometaju mir, uključujući, između ostalog, izraelsku izgradnju i širenje naselja, konfiskaciju palestinskih zemalja i legitimnu legalizaciju naselja, rušenje domova Palestinaca i raseljavanje palestinskih civila", dodala je.

U saopštenju se dalje osuđuju svi postupci nasilja nad civilima, uključujući i one koji su usmjereni na Palestince i Izraelce, i pozivaju "sve strane da budu mirne i suzdržane i da se suzdrže od provokativnih radnji i huškačke retorike, s ciljem, između ostalog, eskalacije situacije na terenu."

Izraelska vlada je 13. februara odlučila izgraditi 10.000 novih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i retroaktivno legalizovala devet naseljeničkih ispostava koje su ranije bile ilegalne prema izraelskim zakonima. Objava je izazvala oštre međunarodne reakcije, uključujući i Palestinu, koja je nastojala održati glasanje u Vijeću sigurnosti kojim se osuđuje proširenje.

Palestinske vlasti navodno su pristale obustaviti te napore tokom vikenda, nakon što je vijeće pristalo objaviti saopštenje u vezi s izraelskim postupcima.

Porast nasilja

Tor Wennesland, izaslanik generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa za izraelsko-palestinski mir, rekao je vijeću da međunarodna zajednica "svjedoči porastu nasilja, uključujući neke od najsmrtonosnijih incidenata" u protekle dvije decenije, dok jednostrane akcije "pokreću strane koje su dalje odvojene, pogoršavajući tenzije i izazivajući sukobe."

"Potrebni su hitni napori za smanjenje napetosti. Ali vraćanje smirenosti nije samo po sebi recept za napredak", rekao je on.

Wennesland je rekao da je "značajan broj" Palestinaca ubijen u izraelskim racijama na okupiranoj Zapadnoj obali i drugim sukobima tokom prošlog mjeseca, te dokumentirao napade u kojima su ubijeni izraelski civili.

"Trenutna eskalacija nasilja duboko je zabrinjavajuća. Nikada ne može biti nikakvog opravdanja za terorističke činove. Gađanje civila mora biti jasno osuđeno i odbačeno od svih. Slavljenje i veličanje takvih napada je gnusno i mora se nedvosmisleno osuditi", rekao je.

Izvan Izraela i okupiranih teritorija, agencija UN-a odgovorna za palestinske izbjeglice podigla je uzbunu zbog pogoršanja uvjeta s kojima se suočavaju oni koji su pobjegli od sukoba ili su bili prisiljeni napustiti svoju domovinu usred sve veće krize.

"Sve veći broj palestinskih izbjeglica u regiji na rubu je očaja. Višestruke krize, sukobi, beskrajna okupacija, socio-ekonomske posljedice pandemije COVID-19 i rastuće globalne cijene hrane i goriva uzrokovane sukobima u Ukrajini doveli su sve veći broj palestinskih izbjeglica u siromaštvo”, rekla je Leni Stenseth, zamjenica šefa UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA).

"Ove smo godine već svjedočili rekordno velikom broju smrtnih slučajeva među Palestincima, uključujući palestinske izbjeglice. Žrtve među Izraelcima također su za veliku zabrinutost. Gotovo možemo predvidjeti da će aredne sedmice vjerovatno donijeti više nasilja, smrti i povreda koje će promijeniti živote, uključujući i slučajne prolaznike i djecu na Zapadnoj obali", dodala je.

TRT Balkan