Majmuni su među životinjama koje su najpodložnije krčenju šuma što dodatno ugrožava njihovo postojanje.     Foto: AA

U amazonskoj prašumi, koja raspolaže najvećim biodiverzitetom na svijetu i gdje živi oko 430 vrsta sisara, jedna od glavnih atrakcija su majmuni, koji su zbog zbog rekordnog krčenja šuma postali ugrožena populacija.

Populacija majmuna je postala veoma podložna ilegalnoj trgovini divljim životinjama, a gubitak staništa kao posljedica sječe drveća ih je dovelo u ranjivu poziciju.

Majmuni su među životinjama koje su najpodložnije krčenju šuma i u departmanu Amazonas, u Kolumbiji, što dodatno ugrožava njihovo postojanje.

Amazonska prašuma raspolaže najvećim biodiverzitetom na svijetu gdje živi oko 430 vrsta sisara.   Foto: AA

O raznolikosti biodiverziteta Amazonske prašume govori podatak da se svake godine otkrije više od 100 novih vrsta biljnog i životinjskog svijeta.

Ujedno, predstavlja dom za više od 400 domorodačkih plemena od kojih svako ima svoju autentičnu kulturu. Resursi vode i šuma koje Amazon pruža su presudni za ekonomski razvoj Južne Amerike.

Populacija majmuna je postala veoma podložna ilegalnoj trgovini divljim životinjama.    Foto: AA

Područje prašume proteže se kroz devet država, najveći dio, oko 60 posto je u Brazilu. Zbog nekontrolisane sječe dolazi do problema kao što su erozija, poplave i klimatskih promjena, te se uništava stanište mnogih biljaka i životinja.

TRT Balkan / agencije