Sud je presudio da je hapšenje bivšeg premijera Khana "nezakonito" i da ga treba odmah pustiti.     Foto: Reuters Archive

Pakistanski ustavni sud presudio je da je pritvor bivšeg premijera Imrana Khana "nezakonit" i da ga treba odmah pustiti.

Kako prenosi televizija Geo News, žalba pakistanske Stranke pokreta pravde (PTI) na Khanovo hapšenje razmatrana je na Ustavnom sudu.

Sud je presudio da je hapšenje bivšeg premijera Khana "nezakonito" i da ga treba odmah pustiti.

Visoki sud u Islamabadu naložio je u utorak hapšenje Khana (70), što je izazvalo nasilne proteste širom zemlje, dok je antikorupcijski sud, također u glavnom gradu, u srijedu posebno optužio Khana u slučaju vezanom za ilegalnu kupovinu i prodaju stranih poklona.

Hapšenje je uslijedilo dan nakon što je Khan optužio visokorangiranog vojnog zvaničnika za zavjeru s ciljem njegovog ubistva.

Khanovi advokati bojkotovali su ročište nakon što je sudija odbio da odgodi njegovu optužnicu na suđenju, popularno poznatom kao "slučaj Toshakhana".

Khan se na suđenju izjasnio da nije kriv.

Khana su priveli pripadnici Rangersa, paravojnih snaga u Pakistanu, baš kada mu je sud u Islamabadu odobrio privremenu kauciju u sedam slučajeva, javio je "Dunya News".

TRT Balkan / agencije