Sindikati su saopćili da je odluka o štrajku donesena kako bi Ryanair poboljšao plate.      Foto: Reuters

Zbog štrajka uposlenika niskotarifne aviokompanije Ryanair u Belgiji je otkazano više od 100 letova. Uposlenici Ryanaira u Belgiji odlučili da štrajkuju tokom novogodišnjih praznika.

Sindikat, koji predstavlja kabinsko osoblje irske kompanije Ryanair u Belgiji, najavio je da će stupiti u štrajk od 30. decembra do 1. januara i od 7. do 8. januara.

Sindikati su saopćili da je odluka o štrajku donesena kako bi Ryanair poboljšao plate, sistem odlazaka i uslove rada, te blagovremeno izvršio isplatu plata.

Zbog štrajka je otkazano 115 od 300 Ryanairovih letova sa belgijskog aerodroma "Charleroi" do raznih destinacija u Evropi.

Važno je napomenuti da će štrajk biti održan tokom novogodišnjih praznika, kada se obavljaju brojni letovi.

Ryanair je krajem septembra prekinuo poslovanje na briselskom aerodromu Zaventem zbog novih poreza i novih naknada koje je Belgija uvela avio industriji.

Belgija je odlučila uvesti dodatnu taksu od 10 eura po putniku za letove manje od 500 kilometara, te između dva i četiri eura za veće udaljenosti.

Postoje česte nesuglasice između Ryanaira i njegovih uposlenika oko uslova zapošljavanja i plata. Zaposleni u kompaniji u Belgiji odlučili su da štrajkuju tri dana u junu, a mnogi letovi su tada odgođeni.

TRT Balkan / agencije