Gradonačelnik je posebno zahvalio sugrađanima koji su prihvatili izbjeglice iz Ukrajine.             Foto: AA

Povodom godine dana od početka ruskog napada na Ukrajinu, na središnjem zagrebačkom trgu održan je skup „Hrvatska za Ukrajinu“ na kojem se okupilo mnoštvo građana, političkih i drugih dužnosnika kako bi odali počast žrtvama te pružili podršku narodu i braniteljima Ukrajine.

Uz minutu šutnje za brojne žrtve rata u Ukrajini, intonirane su državne himne Ukrajine i Hrvatske, a kao glavna poruka istaknuta je „podrška hrabrom narodu Ukrajine koji hrabro brani svoju slobodu i demokraciju“ te poruka cijelom svijetu da ojača pomoć Ukrajini.

Okupljenima se obratio glavni organizator skupa, veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Vasilj Kirilič koji je podsjetio na žrtve nastradale u Mariupolju, Buči, Harkivu, Izjumu i drugim ukrajinskim gradovima i mjestima.

"Kada govorim Mariupolj, mislim Vukovar, grad mučenik. Takvih je Vukovara u Ukrajini više od desetka, pronađeno je više od dvadeset masovnih grobnica, silovane su žene, ubijeni starci i djeca, što je čin mržnje i genocida. Samo silom i pritiskom neprijatelja možemo protjerati iz Ukrajine, jer neprijatelj, đavao, razumije samo jezik sile", kazao je Kirilič.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazio je punu, bezrezervnu podršku Vlade RH i hrvatskih građana obrani Ukrajine od, kako je kazao, „brutalne ruske agresije koja je donijela ogromne patnje, smrti, razaranja, progone, uništenje gradova, kulturnih dobara, industrijskih i energetskih postrojenja“.

„Hrvatska može biti samo na jedinoj ispravnoj strani, na strani prosperiteta, mira i slobode“, poručio je okupljenima Medved.

Hrvatska i ostale države trebaju nastaviti pružati humanitarnu, financijsku i vojnu pomoć, zaključio je.

"Ovo je skup podrške građana Zagreba Ukrajini i njenom narodu koji se bori za nezavisnost i demokraciju. Mi u Hrvatskoj znamo što znači rat, iskusili smo ga i nikome rat ne želimo. Zagreb je bogat onoliko koliko je bogat razlikama. Ukrajinci u Zagrebu djeluju od 1922. godine i doprinijeli su razvoju grada zajedno s ostalim nacionalnim manjinama", poručio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Gradonačelnik je posebno zahvalio sugrađanima koji su prihvatili izbjeglice iz Ukrajine te izrazio ponos, posebno zbog prihvata djece, najmlađih kojima je omogućeno školovanje, učenje hrvatskog jezika i uključenje u normalan život.

Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu (EP), poručio je kako će „ishod ovog rata odrediti budućnost ne samo Ukrajine, nego cijele Europe", te dodao kako će Europa i Hrvatska nastaviti pomagati Ukrajinu.

Zastupnik EP-a Tonino Picula naveo je kako se godinu dana od početka rata "tzv. specijalna operacija pretvorila u rat Rusije protiv cijelog slobodnog i demokratskog svijeta", naglasivši da branitelje Ukrajine treba pomagati svim sredstvima te strogo provoditi sankcije nametnute Rusiji. Dodao je kako je sve zločince koji su počinili brojne ratne zločine nad civilima na ukrajinskom teritoriju potrebno izvesti pred lice pravde, a Ukrajini pružiti ruku u što bržem uključivanju u obitelj europskih naroda i država.

Na skupu, na kojem su sudjelovali i saborski zastupnik Davor Ivo Stier, strani veleposlanici iz država prijateljica Ukrajine te brojni ukrajinski i hrvatski građani, istaknuto je kako je Hrvatska od početka rata do danas prihvatila preko 20.000 ukrajinskih izbjeglica kojima je pružen potreban smještaj i skrb.

TRT Balkan / agencije