Razgovarao sam s turskim predsjednikom Erdoganom. Zahvalio sam mu na naporima na produženju inicijative za izvoz žitarica", rekao je Zelenski.     Foto: AA

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je predsjedniku Turkiye Recepu Tayyipu Erdoganu na njegovom doprinosu produženju dogovora o izvozu žita.

Zelenski je u videoporuci koju je podijelio na Telegram nalogu naveo da nastavljaju rješavati energetske probleme, napominjući da se nastavljaju radovi na popravci energetske infrastrukture koja je bila na meti ruskih snaga u Ukrajini.

Ističući da se problemi nastavljaju u pružanju energetskih usluga u 17 gradova i regiona Ukrajine, posebno u glavnom gradu Kijevu, Zelenski je rekao da sada pokušavaju da riješe energetske probleme u gradu Hersonu.

Zelekski je podsjetio da je telefonom jučer razgovarao sa Erdoganom, dodajući da su razgovarali o sporazumu o isporuci žitarica.

"Razgovarao sam s turskim predsjednikom Erdoganom. Zahvalio sam mu na naporima na produženju inicijative za izvoz žitarica", rekao je Zelenski.

Sporazum o crnomorskom žitnom koridoru produžen je u četvrtak za 120 dana, počevši od 19. novembra 2022. godine.

Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnovi crnomorskog izvoza žitarica, koji je obustavljen nakon što je u februaru počeo rusko-ukrajinski rat. U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima tri zemlje i UN-a kako bi nadgledao pošiljke.

TRT Balkan / agencije