Saudijska Arabija, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Oman i Bahrein uputili pismo američkom državnom sekretaru Anthonyju Blinkenu.      Foto: Reuters

Vijeće za saradnju u Zaljevu (GCC) zatražilo je od američke administracije da poduzme potrebne u vezi s kršenjem prava palestinskog naroda od strane Izraela.

Generalni sekretar GCC-a Jassim Al-Budaiwi u saopštenju je naveo da su ministri vanjskih poslova članica Vijeća za saradnju u Zaljevu, odnosno Saudijske Arabije, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Omana i Bahreina, uputili pismo američkom državnom sekretaru Anthonyju Blinkenu.

Al-Budaiwi je naveo da se od Washingtona traži da ispuni obaveze i reaguje na sva kršenja i izjave Izraela usmjerene protiv palestinskog naroda.

Dodao je da je od američke administracije zatraženo da poduzme korake kako bi kako bi se došlo do pravednog, sveobuhvatnog i trajnog rješenja, uključujući i pravo palestinskog naroda da uspostavi vlastitu državu u granicama iz 1967. godine s istočnim Al-Qudsom (Jerusalemom) kao glavnim gradom.

Tenzije su porasle širom okupirane Zapadne obale posljednjih mjeseci nakon brojnih izraelskih napada na palestinske gradove.

Skoro 90 Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima od početka godine, pokazuju palestinski podaci. Četrnaest Izraelaca je također ubijeno u odvojenim napadima tokom istog perioda.

TRT Balkan / agencije