Učestvovao je na prvoj međunarodnoj biciklističkoj trci 1961. godine u Parizu.      Foto: AA

Libanac Tarik Abu Zahab i u devetoj deceniji života ne odustaje od ljubavi prema biciklizmu.

U mladosti je učestvovao u biciklističkim utrkama u mnogim evropskim zemljama, a i danas, u 84. godini života, nastavlja aktivno da pedalira uprkos svojim poodmaklim godinama.

Abu Zahab većinu svog vremena provodi u prodavnici bicikala koju je otvorio 1966. godine u Zarifu u Bejrutu.

Zidovi 57-godišnje radnje u kojoj prodaje i popravlja bicikle ispunjeni su medaljama koje je Abu Zahab osvojio na međunarodnim biciklističkim takmičenjima na kojima je učestvovao u različitim zemljama, posebno u Evropi, između 1957. i 1975. godine.

Tu su i isječci iz članaka objavljenih u različitim medijima u Evropi.

Za Anadoliju je pričao o ljubavi prema biciklizmu koja se javila u djetinjstvu.

Rođen je u Bejrutu 1939. godine.

"Moj otac je kupio bicikl mojoj sestri da ide u školu 1947. Imao sam osam godina. Moja sestra je otišla na školovanje u Evropu, a ja sam dobio njen bicikl. Brat i ja smo počeli ići u školu biciklom 1952. Tako je to postalo sredstvo koje sam svakodnevno koristio", kaže Abu Zahab.

Učestvovao je na prvoj međunarodnoj biciklističkoj trci 1961. godine u Parizu.

Učestvovao je i u "Trci mira" održanoj u Berlinu '60-ih godina.

Zbog njegovog učešća na biciklističkim trkama u Njemačkoj, Poljskoj i Češkoj, Abu Zahabovo ime nalazi se u muzeju pod nazivom "Friedensfahrt", što znači "Trka za mir", u Kleinmuhlingenu u Njemačkoj.

"Oni su mi odali veliku čast. Dolazim tako svake godine zajedno sa mnogim starim sportistima", pojasnio je Abu Zahab.

O prošlim vremenima pričao je sa mnogo emocija koje nije mogao sakriti ni dok je otvarao plavu fasciklu pored svog stola u svojoj radnji u kojoj se nalaze poštanske markice sa njegovom fotografijom.

Štampane su u Njemačkoj 2014. godine.

Unatoč poodmakloj dobi i nedostatku adekvatne infrastrukture za biciklizam u Libanu, Abu Zahab ne zanemaruje da svakog vikenda vozi svoj bicikl sa porodicom i prijateljima.

"Pedaliram 50 kilometara svakog vikenda", rekao je ovaj 84-godišnjak.

Abu Zahab, koji se, kao i svi ostali u Libanu, požalio na gužve u saobraćaju, naglasio je da posebno biciklisti imaju mnogo problema u saobraćaju.

TRT Balkan / agencije