Početkom sljedeće godine, kompanija je spremna da izvede prvi probni let svog najambicioznijeg projekta, Kizilelma.     Foto: TRT World

Početkom sljedeće godine, kompanija je spremna da izvede prvi probni let svog najambicioznijeg projekta, Kizilelma - bespilotne, nadzvučne letjelice s mlaznim pogonom koja će sadržavati karakteristike nevidljive letelice (stealth), što ga čini izuzetno teškim za otkrivanje radarima.

Dok je turski avion pete generacije pod uslovnim nazivom TF-X velika prekretnica u kategoriji borbenih aviona s posadom, Bayraktar Kizilelma je još jedno tehnološko čudo, koje postavlja letvicu još više u sektoru bespilotnih aviona.

Njegove karakteristike nevidljive letelice (stealth), nosivost preko 1.500 kilograma, brzina 0,9 maha, za prvi tip koji se zove Kizilelma-A, i turbo-elisni motori razlikuju ga od drugih dronova. Analitičar za namjensku industriju Muhammad Walid tvrdi da bi Bayraktar Kizilelma potencijalno mogao preuzeti zadatke američkih borbenih aviona F-16 i predstavljati veliku prijetnju neprijateljskim lovcima.

"Umjesto kupovine još jednog F-16, Turkiye može kupiti čak četiri drona Kizilelma, za isti novac i ući s njima u neprijateljski zračni prostor", smatra Walid. Osim toga, kako je kazao, karakteristike nevidljive letelice Kizilelme i sposobnost letenja na visini 55.000 stopa dat će mu nadmoć u zraku i omogućiti mu da djeluje duboko unutar neprijateljske teritorije.

Prvi prototip Kizilelme nedavno je izložen na Teknofestu, jednom od najvećih svjetskih festivala aeronautike i tehnologije u sjevernoj turskoj provinciji Samsun. Dajući detalje o novom borbenom avionu, Selcuk Bayraktar je istakao da jedinstvenost Kizilelme leži u njegovoj vrhunskoj tehnologiji koja će učiniti avion jednako moćnim kao neki od najboljih te vrste.

Specifikacije Kizilelme mogle bi ga učiniti borbenim avionom šeste generacije, nadmašivši lovce četvrte generacije kao što su F-16, F-15, Rafale, Gripen, SU-35 i Eurofighter i lovce pete generacije poput američkog F-35, ruskog SU-57 i kineskog J-20. Walid tvrdi da će to biti čak i dalje od aviona šeste generacije.

On vjeruje da će dvostruki motori Kizilelme, ili veći pojedinačni motor, dovesti dron na nivo konvencionalnog mlaznjaka u smislu proizvodnje energije. To znači da će sa već dostupnim specifikacijama i onima koje će biti kasnije dodane, ovo biti avion šeste generacije kada se na njega namontiraju još neki dodaci koje će ga učiniti još boljim.

Stoga se čini da je Baykar Technology, privatna turska odbrambena kompanija specijalizirana za bespilotne letjelice, preuzeo misiju da tursku avioindustriju dovede na nivo razvijenih zemalja ili možda čak i korak ispred njih. Stručnjaci smatraju da je ovo dostižan cilj kada se Kizilelma uporedi s konkurentskim bespilotnim borbenim avionima.

Naprimjer, britanska odbrambena kompanija BAE Systems razvila je nekoliko tipova bespilotnih borbenih aviona, ali je bila uspješna samo s modelom Taranis. Iako je Taranis prvi put poletio u nebo 2013. godine, proizveden je samo jedan prototip, koji će ući u upotrebu tek nakon 2030. godine.

Mnogo prije bilo koje druge države, američke kompanije su počele proizvoditi bespilotne borbene avione, s mlaznim motorima, ali trenutno nemaju operativne borbene dronove s istim specifikacijama kao Kizilelma. Dron Northrop Grumman X47, koji ima tri varijacije, A, B i C, bio je najzapaženiji model. Iako je program X47-A prekinut 2006. godine, zamijenjen je sa X47-B, a zatim i sa X47-C. Od svih varijacija postoje samo dva drona X47-B dizajnirana u svrhu pokaznih letova, a još nije donesena odluka o budućnosti programa ovih letjelica.

Boeing je također ušao u utrku s bespilotnim letjelicama Phantom Ray i MQ-28, ali se očekuje da će samo ovaj drugi ući u upotrebu nakon 2025. godine, zahvaljujući saradnji s australijskom vojskom. Lockheed Martin je namjeravao ući na tržište bespilotnih borbenih aviona sa svojim potpuno novim modelom Polecat, ali je projekat samo kratko potrajao zbog pada tokom prvog leta.

Francuska, Grčka, Italija, Španija, Švedska i Švicarska uključene su u projekat nEUROn francuske kompanije Dassault kako bi stekle iskustvo u projektovanju i izgradnji vrhunskih bespilotnih borbenih aviona. Druga kompanija EADS, vlasnik Airbusa, dovela je do saradnje Njemačke i Španije da naprave dron Barracuda.

Prema tome, nEUROn i Barracuda su razvijeni za letjelice koje dolaze nakon četvrte generacije, ali se čini da se proces odvija prilično sporo. S druge strane, Rusija je ušla u globalnu trku sa Suhkoi S-70 Okhotnik-B, koji će navodno imati nosivost 8.000 kilograma. Ali s obzirom na to da ruska vojska kupuje niskotehnološke iranske bespilotne borbene avione zbog loših performansi ruskih vrsti, teško je očekivati neki veći napredak.

Dronovi slični Kizilelmi još nisu predstavljeni u drugim zemljama s dokazanom reputacijom u oblasti bespilotnih borbenih aviona, kao što su Izrael i Kina.

Prema svim pokazateljima, Baykar će vjerovatno započeti serijsku proizvodnju prije drugih, što će rezultirati s više iskustva, više tehnološke stručnosti, jeftinijim cijenama, većim tržišnim udjelom te omogućiti Turkiye da sustigne druge države u fazi šeste generacije.

Ukupni napredak koji je zemlja postigla u svom programu domaćih borbenih aviona sugerira da Ankara postepeno, ali sigurno odvikava turski odbrambeni sektor zavisnosti od uvoza iz drugih država.



*Mišljenja izražena u ovom članku su autorova i ne odražavaju nužno uređivačku politiku TRT Balkan.




TRT World