TIKA je u okviru projekta obezbijedila pomoć za opremanje mašinskog odjela i odjela za popravku automobila u školi koju trenutno pohađa oko 900 učenika.     Foto: AA

Tehnička škola Brčko u Bosni i Hercegovini dobila je značajnu donaciju od Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA) u okviru projekta "Razvijanje kapaciteta praktične nastave u JU Tehnička škola”.

Zahvaljujući TIKA-i uspostavljena je CNC radionica donacijom nove CNC mašine, računara i opreme s ciljem proširenja kapaciteta za obuku u kompjuterskom projektovanju, proizvodnji (CAD/CAM) i konstrukcijama.

Također, TIKA je u okviru projekta obezbijedila pomoć za opremanje mašinskog odjela i odjela za popravku automobila u školi koju trenutno pohađa oko 900 učenika.

Svečanom otvaranju radionice prisustvovali su koordinator TIKA-e za BiH Erdinc Isik, šef odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta Zoran Bulatović, direktor JU Tehničke škole Dejan Nikolić, nastavnici i učenici.

Bulatović je u obraćanju rekao da su veoma zadovoljni saradnjom sa TIKA-om i da će radionica biti od velike pomoći učenicima.

Nikolić je kazao da će zahvaljujući radionici i novoj opremi moći da povećaju kvalitet obrazovanja na još viši nivo, dodajući da posljednjih godina vlada veliko interesovanje učenika za odsjek CNC operatera.

Cilj projekta TIKA-e je dodatno popularizirati korištenje CNC mašina te omogućiti učenicima koji steknu nova znanja i vještine da kao veoma kvalifikovano osoblje doprinesu razvoju sektora proizvodnje u BiH kao i samom zapošljavanju.

CNC laboratorija u Tehničkoj školi Brčko sastoji se od mašina pod nazivom CNC glodalica i CNC strug, te kabineta za programiranje, što je kod učenika izazvalo veće interesovanje da upišu ovu srednju školu.

TRT Balkan / agencije