"Zaprimili smo razne prijave poput slikanja listića, što je nešto što nije primjereno. Iz Dalmacije smo dobili prijavu da je neko pokušao utjecati na nekog birača, ali nismo imali veće nepravilnosti", istakla je Ivković Novokmet.            Foto: AA

Oriana Ivković Novokmet, izvršna direktorica Gonga, organizacije koja prati izbore u Hrvatskoj i pruža podršku građanima, izjavila je da su najviše poziva građana primili zbog kršenja izborne šutnje i to prvenstveno na društvenim mrežama i zbog problema s biračkim popisima.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) Hrvatske objavilo je prve podatke o izlaznosti na parlamentarnim izborima koji se održavaju danas u ovoj zemlji, a prema kojima je izlaznost do 11.30 sati oko šest posto veća nego na prethodnim izborima.

Do 11.30 sati glasalo je 24,18 posto birača. Izlaznost na izborima za zastupnike u Hrvatskom saboru je 2020. godine u 11.30 u Hrvatskoj bila 18,09 posto, a četiri godine ranije je bila 18,86 posto.

"Do 11.30 sati je znatno veća izlaznost nego na prošlim parlamentarnim izborima, oko 750.000 građana je izašlo na izbore što je oko šest postotnih poena više nego na parlamentarnim izborima prije četiri godine. Najviše poziva koje smo imali tiču se kršenja izborne šutnje i to prvenstveno na društvenim mrežama", izjavila je Ivković Novokmet za Anadolu.

Istakla je da su danas i predsjednik i premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović i Andrej Plenković kršili šutnju u svojim izjavama medijima.

"Građani se također javljaju i zbog problema s biračkim popisima. Do nekih od tih problema dolazi jer građani nemaju osobne iskaznice koje vrijede i u tom slučaju moraju ići po tzv. plavu potvrdu da bi mogli glasati. Međutim, zaprimili smo i nekoliko poziva građana koji imaju važeće osobne iskaznice, a nisu na biračkom popisu. To bi moglo predstavljati narušavanje biračkog prava", naglasila je Ivković Novokmet.

Nije mogla reći o kolikom broju građana se tačno radi kada je riječ o ovim problemima pri dolasku na biračko mjesto.

"Zaprimili smo razne prijave poput slikanja listića, što je nešto što nije primjereno. Iz Dalmacije smo dobili prijavu da je neko pokušao utjecati na nekog birača, ali nismo imali veće nepravilnosti", istakla je Ivković Novokmet.

Navela je da su slične situacije građani prijavljivali i za vrijeme održavanja parlamentarnih izbora prije četiri godine.

"Međutim, i očekivalo se da bi ova kampanja mogla biti dinamičnija i zbog samog dana, danas je srijeda, a izbori su uglavnom bili vikendom, ali i zbog činjenice da je predsjednik države na neki način u i kampanji", dodala je Ivković Novokmet.

U Hrvatskoj su otvorena biračka mjesta na kojima više od 3,7 miliona glasača odlučuje o tome koji će ih zastupnici u iduće četiri godine predstavljati i ko će dobiti priliku formirati novu vladu i upravljati državom. Na ovim parlamentarnim izborima je više od 120.000 glasača manje nego prije četiri godine. S prebivalištem u Hrvatskoj ih je 3.511.000, dok bez prebivališta u Hrvatskoj aktivno registrovanih je 222.300 birača.

U Hrvatskoj je danas neradni dan, a birališta će biti zatvorena u 19 sati.

TRT Balkan / agencije