Dodala je da će slična obuka narednih dana biti održana i za pčelare u regionu Peći.    Foto: AA

Završena je trodnevna “Obuka o pčelarstvu i suzbijanju štetočina“, koju je organizovala Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) za pčelare sa teritorije opštine Priština.

Ceremoniji dodele sertifikata za završenu obuku, koja je održana u sali Skupštine opštine Priština, prisustvovali su koordinatorka TIKA-e u Prištini Fulya Aslan, predsednik Udruženja pčelara Kosova Sylejman Zogjani, menadžer za ruralni razvoj opštine Priština Donjeta Dragusha, instruktori i pčelari.

Obraćajući se prisutnima, Aslan je rekla da su kosovski pčelari pokazali veliko interesovanje za obuku. Istakla je da Kosovo ima veoma lepe klimatske uslove i floru, ali da ove mogućnosti nisu dovoljno iskorišćene.

“Naš cilj je bio da obezbedimo bolje korišćenje ovih mogućnosti uz našu podršku i obuku, da upotpunimo sve nedostatke u znanju i da se poveća količina i kvalitet proizvodnje meda. Nadam se da ćemo ostvariti ove ciljeve”, kazala je Aslan.

Dodala je da će slična obuka narednih dana biti održana i za pčelare u regionu Peći.

Predsednik Udruženja pčelara Zogjani je naglasio da će obuke, koje je ocenio kao veoma produktivne, dati veliki doprinos pčelarima Kosova.

Svečanost je završena podelom sertifikata za oko 70 učesnika.

Obuka, koja je održana od 20. do 22. februara, sprovedena je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, Direkcijom Instituta za pčelarstvo Ordu i Udruženjem pčelara Kosova.

TRT Balkan / agencije