Plenković i Granholm: "Uz LNG terminal Hrvatska pridonosi energetskoj sigurnosti Europe".     Foto: AA

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković sastao se s ministricom za energetiku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Jennifer Granholm.

Na sastanku u Banskim dvorima obostrano je potvrđena namjera daljnjeg snaženja savezničkih i partnerskih odnosa Hrvatske i SAD, uključujući gospodarsku i energetsku suradnju.

„Tijekom sastanka prepoznata je važna uloga Hrvatske, koja može značajno pridonijeti energetskoj sigurnosti Europe, u izmijenjenim globalnim okolnostima, zbog ruske agresije na Ukrajinu. To se prije svega odnosi na postojeće kapacitete LNG terminala, kao i planove povećanja njegovih kapaciteta, čime se osigurava alternativni dobavni pravac plina zemljama Srednje i Jugoistočne Europe“, priopćeno je iz Vlade RH.

Ujedno, Hrvatska značajno ulaže u obnovljive izvore energije, stvarajući tako temelje za čišću i raznovrsniju energetsku budućnost.

Posebno je prepoznat hrvatski geotermalni potencijal i naznačena mogućnost daljnje suradnje Hrvatske i SAD-a u razvoju i korištenju ovog izvora energije, navodi se.

Plenković i Granholm sastali su se uoči 4. Ministarskog sastanaka Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju koji se održava u Zagrebu 1. i 2. ožujka 2023. godine.

TRT Balkan / agencije