Akcesme je kazao da su u saradnji sa školama u kojim se turski jezik izučava kao izborni i da učestvuju u organizciji različitih događaja, uključujući i uzajamne posjete učenika sa školama u Turkiye.    Foto: AA

Svečana dodjela diploma i prigodnih nagrada učesnicima sportskih igara u kojim su učestvovali učenici koji su odabrali i uče turski jezik održana je u srijedu u JU Osnovnoj školi “Mustafa Busuladžić“ u Sarajevu, a manifestacija je organizirana povodom 100. godišnjice Republike Turkiye.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Ambasade Republike Turkiye u BiH, koordinator Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu Mehmet Akif Yaman, predstavnik turske Fondacije "Maarif" za BiH Yakup Gul te brojni učenici, nastavnici i roditelji.

Savjetnik za obrazovanje pri Ambasadi Republike Turkiye u Sarajevu Faruk Berat Akcesme istakao je da se u Bosni i Hercegovini održava niz manifestacija i programa povodom obilježavanja jubileja 100. godišnjice proglašenja Republike Turkiye i da je tako organizirana i današnja priredba u školi u Ahatovićima kod Sarajeva.

“Nalazimo se u školi na periferiji Sarajeva i u njoj više od 100 učenika uči turski jezik kao izborni predmet stranog jezika. Ova djeca su održala sportska takmičenja između sebe i danas smo tu na danu finalnih mečeva i pripremili smo im prigodne poklone i nagrade. Oni su obilježili godišnjicu naše Republike i pozvali su nas na ovu priredbu. Naravno da smo veoma sretni da se ovakvim priredbama u školama u Bosni i Hercegovini obilježava jubilej naše Republike“, kazao je Akcesme.

Institut "Yunus Emre" od školske 2011/2012. godine provodi u Bosni i Hercegovini projekt “Moj izbor je turski“ u okviru kojih se u osnovnim školama turski jezik izučava kao izborni strani jezik.

Akcesme je kazao da su u saradnji sa školama u kojim se turski jezik izučava kao izborni i da učestvuju u organizciji različitih događaja, uključujući i uzajamne posjete učenika sa školama u Turkiye.

Direktor OŠ “Mustafa Busuladžić“ Duran Mrnđić istakao je da su sa nastavnicima i učenicima ove ustanove organizirali veliku priredbu povodom 100. rođendana Republike Turkiye.

“Pošto u našoj školi ove godine 103 učenika uče turski jezik i pošto svake godine imamo posjete Istanbulu i Turkiye i pošto i njihovi učenici dolaze nama, mi smo povodom tog jubileja priredili veliki turnir u odbojci za djevojčice i u fudbalu za dječake. Danas smo tu da u prisustvu gostiju proglasimo i nagradimo najuspješnije“, kazao je Mrnđić.

TRT Balkan / agencije