Dobitnicima stipendija je poručeno da ostanu što jesu i da stipendije iskoriste na najbolji način.             Foto: AA

Fond "Gazi Husrev-beg" Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) danas je dodijelio 292 stipendije učenicima i studentima iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka, javlja Anadolu.

Podjela je održana u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, a prisustvovao je i reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, kao i predstavnici fonda i Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Stipendije i pomoć su dodijeljeni studentima koji studiraju na svim fakultetima i učenicima u raznim srednjim školama.

"Koristim priliku da se zahvalim našim džematlijama iz Njemačke koji su iz godine u godinu aktivni i obezbjeđuju stipendije za našu djecu u Bosni i Hercegovini. Danas je podjela tih stipendija koje će našoj djeci dobro doći. Ovo su vrlo značajne stipendije za našu djecu. Imajući u vidu da kroz Islamsku zajednicu imamo na neki način podjelu u četiri kruga, da tako kažemo. Stipendije Rijaseta Islamske zajednice, Islamske zajednice iz Njemačke, zatim stipendije Islamske zajednice iz Sjeverne Amerike i imamo Fond 'Bošnjaci' koji je također unutar Islamske zajednice kao posebna ustanova. Sve to govori da su naši ljudi vrlo posvećeni tome da ulažu u našu mladost", rekao je Kavazović.

Sabrija Hadžiabdić, rodom iz okolice Olova, sada radi u džematu Braunschweig u Njemačkoj i jedan je od donatora danas podijeljenih stipendija.

"Nesretnim slučajem sam otišao na liječenje u Njemačku. Radim u jednom džematu 29 godina. Zahvalio bih se svim džematlijama, iz baze dolazi novac. Ove godine imamo jednog džematliju koji je dao 15 stipendija. To je za svaku pohvalu", rekao je Hadžiabdić.

Dobitnicima stipendija je poručio da ostanu što jesu i da stipendije iskoriste na najbolji način.

"Da sutra iz ove generacije bude akademika, profesora, ljekara, a prije svega dobrih Bošnjaka i Bošnjakinja", kazao je Hadžiabdić.

Naveo je da će im se stipendisti odužiti tako što će dobiti diplome i uspješno završiti obrazovanje.

"Cilj nam je da podržimo našu mladost, koliko god možemo, da uspiju u životu", dodao je Hadžiabdić.

Senad Destanović iz Peći na Kosovu, član džemata u Dortmundu, jedan je od donatora danas podijeljenih stipendija.

Rekao je da je ovaj Fond "Gazi Husrev-beg" jedan od prvih i najznačajnijih koji pomažu u obrazovanju mlađih generacija.

"Nadam se da će sve generacije koje koriste ovaj fond, odužiti se prvenstveno sa znanjem, ali i po mogućnosti da i oni pomognu mlađim generacijama u njihovom obrazovanju", izjavio je Destanović.

Pozvao je sve ljude koji su u mogućnosti da pomognu u stipendiranju djece.

TRT Balkan / agencije