Jedna od organizatorica skupa Safija Tadefi rekla je da na ovaj način diži svoj glas protiv ugnjetavanja Palestinaca.    Foto: AA

Mirna šetnja u znak podrške palestinskom narodu održana je danas u glavnom gradu Bosne i Hercegovine Sarajevu.

Skup je organiziralo udruženje IOD (International organization for development), a mirna šetnja je održana centrom grada od Sebilja do Trga djece Sarajeva.

Također, održan je i humanitarni bazar ispred ARIA centra na kojem su se prikupljala sredstva za pomoć narodu Palestine.

Građani se putem društvenih mreža pozvani da dođu i pokažu solidarnost sa narodom Palestine i strahotama s kojima se suočavaju usljed svakodnevnih izraleskih napada.

Nekoliko stotina okupljenih su mahali palestinskim zastavama tokom mirne šetnje, a porukama sa transparenata i uzvikivanjem propalestinskih slogana osudili aktuelne izraelske napade na Pojas Gaze i ugnjetavanje Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali.

Organizatori su poručili da je cilj ovog događaja podizanje svijesti o teškim humanitarnim uslovima sa kojima se suočavaju ljudi u Palestini, upućivanje apela za hitni prekid vatre i odavanje počasti civilima koji su izgubili živote u Pojasu Gaze.

Jedna od organizatorica skupa Safija Tadefi rekla je da na ovaj način diži svoj glas protiv ugnjetavanja Palestinaca.

“Tu smo da pokažemo da stojimo uz narod Palestine, da osuđujemo trenutni genocid koji se dešava nad narodom Gaze, humanitarna kriza, uništavanje obrazovnih ustanova, medicinskih ustanova, ubijanje medicinskih radnika. Želimo da kažemo da je narod Bosne i Hercegovine uz narod Palestine“, kazala je Tadefi.

Ističući da su i ranije u više navrata organizirali slične mirne šetnje i humanitarne bazare za narod Palestine, Tadefi je kazala da tako žele dignuti svoj glas u znak podrške Palestincima.

TRT Balkan / agencije