Istraživači decenijama upozoravaju na potencijalne rizike od superinteligencije, ali kako se razvoj veštačke inteligencije ubrzao, ti rizici su postali konkretniji.     Foto: pexels

U kratkoj objavi na sajtu Open AI, kompanije koja je razvila napredni sistem veštačke inteligencije, njeni suosnivači pozivaju međunarodnog regulatora da počne da radi na tome kako da „vrši inspekciju sistema, zahteva revizije, testira usaglašenost sa bezbednosnim standardima i postavlja ograničenja na stepene primene i nivoe bezbednosti“ kako bi se smanjio „egzistencijalni rizik“ koji takvi sistemi mogu predstavljati, prenosi Gardijan.

„Moguće je da u narednih 10 godina sistemi veštačke inteligencije nadmaše nivo veština stručnjaka u većini domena i da obavljaju isto toliko produktivnih aktivnosti kao jedna od najvećih korporacija današnjice“, pišu oni.

Prema njihovim rečima "u pogledu potencijalnih prednosti i nedostataka, superinteligencija će biti moćnija od drugih tehnologija sa kojima se čovečanstvo moralo boriti u prošlosti". Možemo imati dramatično prosperitetniju budućnost, ali moramo da upravljamo rizikom da bismo tamo stigli, poručili su tvorci Chat GPT.

Kratkoročno gledano, oni pozivaju na „izvestan stepen koordinacije“ među kompanijama koje rade na najsavremenijim istraživanjima veštačke inteligencije, kako bi se osiguralo da se razvoj sve moćnijih modela nesmetano integriše u društvo, uz davanje prioriteta bezbednosti.

Ta koordinacija bi prema njihovom predlogu mogla da dođe kroz projekat koji vodi vlada, na primer, ili kroz kolektivni ugovor za ograničavanje rasta sposobnosti veštačke inteligencije. Istraživači decenijama upozoravaju na potencijalne rizike od superinteligencije, ali kako se razvoj veštačke inteligencije ubrzao, ti rizici su postali konkretniji, navodi Gardijan.

Tanjug