Navodeći da su milioni građana te noći izašli na ulice kako bi postali šehidi i gazije, Kurtulmus je rekao da je Turkiye te noći prošla kroz veliku katastrofu.     Foto: AA

Predsjednik Velike narodne skupštine Turkiye (TBMM) Numan Kurtulmus, govoreći o pokušaju puča terorista FETO-a iz 2016, rekao kako su bombe te noći bačene ne samo da unište turski parlament, već i da unište neazvisnost, demokratiju i budućnost Turkiye.

Kurtulmus je iskazao rahmet šehidima na komemoraciji održanoj kod spomenika šehidima 15. jula u turskom parlamentu u povodu 15. jula Dana demokratije i nacionalnog jedinstva. Naveo je da su šehidi i gazije zauzeli svoje mjesto kao predvodnici i svjetlo na putu civilizacije, nezavisnosti i demokracije.

Navodeći da su milioni građana te noći izašli na ulice kako bi postali šehidi i gazije, Kurtulmus je rekao da je Turkiye te noći prošla kroz veliku katastrofu.

Navodeći da je jedno od mjesta gdje je doživljena herojska epopeja 15. jula upravo bila Velika narodna skupština Turkiye, Kurtulmus je rekao: "Bombe su bačene te večeri ne samo da unište Veliku narodnu skupštinu Turkiye, nego i da uništiti nezavisnost, demokraciju i budućnost Turkiye."

Kurtulmus je kazao kako se iz pokušaja državnog udara 15. jula može naučiti mnogo lekcija, te nastavio:

"Pokušaj državnog udara 15. jula nije korak poduzet da se 'spriječi loš tok politike', o čemu se govorilo u prethodnim udarima.15. juli nije samo iskorak protiv politike, već pokušaj državnog udara usmjeren na blokadu i uništenje nacije. Nikada nećemo zaboraviti ovu činjenicu. Ovo nije bio samo pokušaj državnog udara, već i pokušaj pripreme terena za invaziju nekih međunarodnih imperijalističkih sila na našu zemlju. Ovo nije samo mračni pokušaj s ciljem uklanjanja TBMM-a i svrgavanja sadašnje vlasti, već i pokušaj izvana da se pokrene građanski rat."

Prema riječima Kurtulmusa, "ovaj pokušaj nije bio samo djelo uže grupe koju zovemo FETO, veleizdajničke bande fokusirane na vojsku, već i izuzetno složen i potpuno osmišljen pokušaj puča, u koji su bile uključene i druge izdajničke bande koje su čekale svoj red i bile podržane od strane međunarodnih sila".

U okviru komemorativnog skupa u Ankari, kojem su prisustvovali i potpredsjednik Turkiye Cevdet Yimaz, kao i brojni ministri i parlamentarci, polaganjem cvijeća odata je počast šehidima 15. jula.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine, a riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turkiye, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye poginule su 253, a ranjeno je više od 2.730 osoba.

TRT Balkan / agencije