Emine Erdogan sastala se u Kataru sa Sheikhom Mozom bint Naserom, predsjednicom Fondacije Obrazovanje iznad svega, kako bi razgovarala o akcionim planovima nakon samita "Jedno srce za Palestinu".      Foto: AA

Prva dama Turkiye Emine Erdogan sastala se u Kataru sa Sheikhom Mozom bint Naserom, predsjednicom Fondacije Obrazovanje iznad svega, kako bi razgovarala o akcionim planovima nakon samita "Jedno srce za Palestinu".

U pratnji predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na 9. sastanku Visokog strateškog komiteta Turkiye-Katar i 44. samitu Vijeća za saradnju u Zaljevu u Dohi, Emine Erdogan je u Katarskoj fondaciji dočekala Sheikha Hind bint Hamad al-Thani u utorak, potpredsjednica Katarske fondacije i sestra katarskog emira.

Na sastanku je razgovarano o nedavnoj situaciji izraelskog masakra u Gazi, potencijalnim akcijama za prekid vatre i trajnog mira, te koracima za isporuku humanitarne pomoći Gazi.

Dvije prve dame ocijenile su rezultate samita i zajedno uputile globalni poziv na mir.

Emine Erdogan je također razmotrila akcione planove pokreta Inicijative, koji su uslijedili nakon samita "Jedno srce za Palestinu", čiji je domaćin bila u predsjedničkoj kancelariji Dolmabahce u Istanbulu 15. novembra.

"U kontekstu Inicijative, 'Jedno srce za Palestinu', ujedinjeni smo u zajedničkom hodanju do kraja izraelskog ugnjetavanja i uspostavljanja trajnog mira u regionu. S tim u vezi, razmijenili smo mišljenja o budućim sastancima, na kojima ćemo se pridružiti naši glasovi za nevine Palestince, zajedno sa suprugama lidera iz raznih dijelova svijeta", naglasila je Erdogan.

"Nastavit ćemo našu odlučnost da se danas ujedinimo za obnovu uništene Gaze. Kao čovječanstvo, palestinskoj djeci dugujemo budućnost. Zahvaljujem Sheikha Mozi bint Nasser na njenoj podršci i iskrenom gostoprimstvu", napisala je prva dama Turkiye na društvenoj platformi X.

“Jedno srce za Palestinu”

Prva dama Emine Erdogan bila je domaćin samita "Jedno srce za Palestinu" s drugim prvim damama iz cijelog svijeta, u Istanbulu u sklopu napora Turkiye da okonča trenutni izraelski rat u Gazi.

Na kraju sastanka u utorak, Emine Erdogan je sa Sheikhom Mozom obišla Katar fondaciju i potpisala se u spomen knjigu pripremljenu za specijalne goste fondacije.

Emine Erdogan je 15. novembra na samitu “Jedno srce za Palestinu” izjavila: "Naglašavamo da je humanitarna kriza izazvana blokadom i embargom nametnutim Gazi, što je nespojivo s međunarodnim pravom, onemogućava civilima pristup osnovnim potrebama i pretvorila se u ozbljino kršenje ljudskih prava. Od 7. oktobra tragedija u Gaza, u kojoj je ubijeno više od 11.000 civila, uglavnom djece i žena, predstavlja jedno od najtežih kršenja međunarodnog prava. Potrebna je hitna akcija kako bi se osigurala sigurnost trudnica, djece, beba i pacijenata kojima prijeti masakr pod nehumanim uslovima.”

Izrael je 1. decembra nastavio svoju vojnu ofanzivu na Gazu nakon okončanja jednonedeljnog primirja s palestinskom grupom Hamas. Najmanje 15.899 Palestinaca je ubijeno, a više od 42.000 povrijeđeno u nemilosrdnim zračnim i kopnenim napadima na enklavu od 7. oktobra nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas.

Prema zvaničnim podacima, broj izraelskih poginulih iznosi blizu 1.200.

TRT Balkan