Prva dama Turkiye predvodila je pokret nultog otpada u Turkiye i pomogla mu da preraste u globalnu inicijativu, koja je kulminirala donošenjem rezolucije Generalne skupštine UN-a u decembru 2022. u podršci principima nultog otpada.    Foto: AA

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pohvalio je napore turske prve dame Emine Erdogan za nulti otpad, zahvalivši joj na "njenom vizionarskom vodstvu u kritičnim oblastima kao što je nulti otpad".

Guterres je u svojoj poruci zahvalio Turkiye što je bila domaćin događaja u saradnji s Programom UN-a za životnu sredinu i UN-Habitatom, navodeći: "Zahvaljujem se cijenjenoj Emine Erdogan, prvoj dami Turkiye, na njenom vizionarskom vodstvu u kritičnim oblastima kao što je nulti otpad," u videoporuci poslanoj 30. marta, na Međunarodni dan nultog otpada koji je održan u sjedištu UN-a u New Yorku u subotu.

Guterres je također napomenuo da Savjetodavni odbor “Zero Waste” od prošle godine okuplja partnere kako bi se pozabavili ovim kritičnim pitanjem i pretvorili nulti otpad u stvarnost.

"Na svim nivoima, vlade bi trebale ulagati u programe upravljanja otpadom koji su fokusirani na ponovnu upotrebu, recikliranje, oporavak i prevenciju otpada, izgradnju cirkularne ekonomije koja se bavi iscrpljivanjem i upravljanjem resursima", rekao je.

"Globalna zajednica mora se ujediniti kao jedno tijelo i raditi na potpisivanju pravno obavezujućeg sporazuma o okončanju zagađenja plastikom na Dan nulte otpada."

Prva dama Turkiye predvodila je pokret nultog otpada u Turkiye i pomogla mu da preraste u globalnu inicijativu, koja je kulminirala usvajanjem rezolucije Generalne skupštine UN-a u decembru 2022. koja podržava principe nultog otpada.

Prema UN-u, Međunarodni dan nultog otpada promoviše odgovornu proizvodnju i obrasce potrošnje i potiče pomak ka pristupu životnog ciklusa.

TRT Balkan