Predsjednik Erdogan rekao je u četvrtak kako vjeruje da će započeti nova era za tursko-grčke odnose nakon njegove posjete Atini, koja je bila vrlo pozitivna.        Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odgovarao je na pitanja novinara na povratku iz Grčke nakon 5. sastanka Vijeća za saradnju na visokom nivou Turkiye i Grčke.

Predsjednik Erdogan rekao je u četvrtak kako vjeruje da će započeti nova era za tursko-grčke odnose nakon njegove posjete Atini, koja je bila vrlo pozitivna.

Dodao je da su dvije zemlje razgovarale o bilateralnim odnosima, uključujući trgovinu i turizam, Mediteran i moguću energetsku saradnju te situaciju u palestinskoj Gazi.

Tokom posjete, turski predsjednik sastao se s grčkom predsjednicom Katerinom Sakellaropoulou i grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom u Atini.

Što se tiče energetskog spora u istočnom Sredozemlju, predsjednik Erdogan je naglasio mogućnost uključive i pravedne podjele za regionalne zemlje.

Također je predložio proširenje saradnje uključivanjem nuklearne energije, preokrećući vagu prema izvozu energije proizvedene nuklearnim reaktorom koji se planira izgraditi u Sinopu, sjevernoj turskoj pokrajini.

“Napetosti u istočnom Sredozemlju imaju najnegativniji utjecaj na Turkiye i Grčku, dvije značajne zemlje u regiji”, rekao je predsjednik Erdogan.

Naglasio je potrebu da obje nacije aktivno traže prilike i stvore prednosti koje će koristiti njihovim zemljama usred tekućih izazova u regiji.

TRT Balkan / agencije