Borrell je istakao važnost diplomatije za rješavanje pitanja na Bliskom istoku.           Foto: AA

Iranski napad na Izrael predstavlja veliku eskalaciju ionako veoma napete situacije u regionu, rekao je u srijedu visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell.

"Iranski napad na Izrael bio je bez presedana, nikada se prije nije dogodio. To je prvi put da je Iran direktno napao Izrael sa svoje teritorije stotinama dronova i projektila", rekao je Borrell članovima Evropskog parlamenta u Strazburu.

On je dodao da je Liban "još jednom upleten u izuzetno nestabilnu situaciju".

Borrell je istakao važnost diplomatije za rješavanje pitanja na Bliskom istoku.

"Sankcije same po sebi ne mogu odvratiti Iran. Same sankcije ne mogu riješiti rizik od eskalacije i mora se dati prostora diplomatiji", rekao je i dodao da su potrebni maksimalni diplomatski napori kako bi se smirila situacija i zamolili svi da odigraju svoju ulogu.

On je skrenuo pažnju na situaciju u Gazi, koja "ostaje u epicentru regionalnih tenzija".

"Mir se s naše tačke gledišta može postići samo kroz politički proces koji vodi ka rješenju dvije države", rekao je Borrell.

Iran je 13. aprila pokrenuo vazdušni napad na Izrael u znak odmazde za raniji vazdušni napad na iranski diplomatski kompleks u glavnom gradu Sirije Damasku. Navodno je ispalio više od 300 raketa i dronova, a gotovo sve su presreli sistemi protivvazdušne odbrane Izraela i njegovih saveznika - Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Velike Britanije.

Izrael vodi smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra, u kojoj je više od 34.180 Palestinaca ubijeno, a više od 77.000 povrijeđeno.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije