Izraelski portal "Ynet" također je potvrdio dolazak egipatske delegacije u Izrael u nastojanju da se postigne dogovor.          Foto: AA

Visoka egipatska sigurnosna delegacija stigla je u petak u Tel Aviv kako bi razgovarala o mogućem prekidu vatre u Gazi između Izraela i palestinske grupe Hamas, javljaju egipatski i izraelski mediji.

Privatna televizija Al Qahera citirala je informisani, neimenovani egipatski izvor koji je rekao da egipatska delegacija uključuje grupu stručnjaka po pitanju sigurnosti.

Izvor je dodao da će delegacija razgovarati o sveobuhvatnom okviru za prekid vatre u Gazi, rekavši da postoji "značajan napredak" u smanjenju u razlika između egipatske i izraelske delegacije.

Izraelski portal "Ynet" također je potvrdio dolazak egipatske delegacije u Izrael u nastojanju da se postigne dogovor.

Tel Aviv vjeruje da su 134 Izraelca zatočena u Gazi, dok Izrael drži oko 9.000 Palestinaca u svojim zatvorima.

Indirektni pregovori između Izraela i grupe Hamas vode se u Kairu i Dohi s ciljem postizanja sporazuma koji uključuje razmjenu zatvorenika.

Međutim, do sada nije napravljen nikakav pomak u jeku međusobnih optužbi za neuspjeh u postizanju razmjene zarobljenika i prekida vatre u Gazi.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra. Od tada je u enklavi ubijeno više od 34.300 Palestinaca.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije