Susret predsjednika Francuske Emanuela Macrona sa trenutno svrgnutim predsjednikom Nigera Mohamedom Bazoumom u novemberu 2021.      Foto: Reuters Archive

Francuska je nakon vojnog udara u Nigeru 26. jula objavila da je obustavila svu finansijsku pomoć ovoj afričkoj državi.

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova navodi se da je Francuska obustavila svu razvojnu pomoć i budžetsku podršku Nigeru.

Također se dodaje da Francuska poziva na povratak na ustavni poredak pod svrgnutim predsjednikom Nigera Mohamedom Bazoumom.

Vojnici u Nigeru, koji se nazivaju Nacionalnim vijećem za zaštitu domovine (CLSP), pojavili su se na nacionalnoj televiziji kasno u srijedu i objavili proglas o svrgavanju predsjednika Mohameda Bazouma zbog pogoršane sigurnosne situacije i lošeg upravljanja.

Bazoum je izabran 2021. u prvoj demokratskoj tranziciji Nigera otkako je stekao nezavisnost od francuske kolonijalne vladavine 1960. godine.

Bazoum je u četvrtak na Twitteru objavio da će demokratija prevladati i da će ljudi zaštititi teško stečene demokratske dobitke.

Sjedinjene Američke Države, Ujedinjene nacije, Evropska unija, Francuska i drugi izrazili su podršku Bazoumu, pozivajući na njegovo hitno oslobađanje.

TRT Balkan / agencije