Izrael lani oduzeo 50.000 hektara palestinske zemlje na Zapadnoj obali

Izrael lani oduzeo 50.000 hektara palestinske zemlje na Zapadnoj obali

Oduzeto zemljište moglo bi se koristiti za izgradnju nelegalnih jevrejskih naselja.
U izvještaju se također navodi da na svakih 100 Palestinaca na Zapadnoj obali dolaze 23 jevrejska doseljenika.     Foto: Reuters

Izraelska administracija oduzela je prošle godine više od 50.000 hektara zemlje koja pripada Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Prema izvještaju koji je pripremio Palestinski centralni statistički institut, površina palestinske zemlje koju je Izrael zauzeo na okupiranoj Zapadnoj obali 2023. udvostručila se u odnosu na prethodnu godinu.

Naveli su da je Izrael zaplijenio 26.000 hektara zemlje na Zapadnoj obali 2022. godine i 50.526 hektara 2023.

Istakli su da izraelska administracija, koja je donijela više od 30 odluka o oduzimanju zemlje na Zapadnoj obali, sistematski nastavlja politiku zauzimanja palestinske zemlje.

Zabilježeno je da je broj ilegalnih jevrejskih naselja i izraelskih vojnih baza izgrađenih na okupiranoj Zapadnoj obali do kraja 2022. dostigao 483, a populacija jevrejskih doseljenika na Zapadnoj obali premašila je 745.000.

U izvještaju se također navodi da na svakih 100 Palestinaca na Zapadnoj obali dolaze 23 jevrejska doseljenika.

U vijestima izraelske državne televizije KAN 22. marta navedeno je da je izraelska Vlada zaplijenila 8.000 hektara zemlje u regionu doline Jordana na okupiranoj Zapadnoj obali, tvrdeći da je to "državno zemljište".

Navedeno je da bi se oduzeto zemljište moglo koristiti za izgradnju nelegalnih jevrejskih naselja.

Izvještava se da je "proglašenje područja u dolini Jordana državnim zemljištem" obavljeno pod nadzorom Bezalela Smotricha, krajnje desnog ministra finansija u Vladi Izraela.

Prema međunarodnom pravu, jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Al-Qudsu (Jerusalem) smatraju se nelegalnim.

Jevrejski doseljenici koji borave na ovim mjestima dodatno otežavaju život Palestincima koji žive pod okupacijom na Zapadnoj obali.

TRT Balkan / agencije