Očekivalo se da će se pregovori nastaviti preko neimenovanog posrednika, ali je Netanyahu navodno odbio taj plan.             Foto: AA

Izrael je optužio evropske zemlje koje su spremne priznati Palestinu da je to "nagrada za terorizam".

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da će se spor riješiti samo izravnim pregovorima dviju strana. Naime, odgovarajući na nedavnu zajedničku izjavu četiri evropske države, uključujući i Sloveniju, koje su izrazile spremnost da priznaju Palestinu, izraelsko ministarstvo vanjskih poslova napisalo je da bi to značilo "nagrađivanje terorizma" i samo povećalo regionalnu nestabilnost.

"Komentari španjolskog premijera Pedra Sancheza o priznanju palestinske države i zajednička izjava Španije, Malte, Slovenije i Irske da su spremne priznati palestinsku državu su nagrada za terorizam", naveo je Lior Hajat, predstavnik ministarstva.

Dodao je da bi "priznavanje palestinske države nakon masakra 7. oktobra poslalo poruku Hamasu i drugim palestinskim terorističkim organizacijama da će ubojiti teroristički napadi na Izrael biti nagrađeni političkim gestama".

"Jedini način za borbu protiv palestinskog terorizma je nedvosmislena osuda Hamasa za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i seksualne zločine koje je počinio tokom napada 7. oktobra i nastavlja to činiti te izričito pozvati na oslobađanje svih talaca", dodao je. Hayat.

"Sukob će se riješiti samo izravnim pregovorima između dvije strane. Svako opredjeljenje za priznanje palestinske države samo odgađa konačno rješenje i povećava regionalnu nestabilnost", rekao je predstavnik izraelskog ministarstva vanjskih poslova, ne objašnjavajući o kakvom se rješenju radi.

Premijeri Slovenije, Španije, Irske i Malte u petak su na marginama summita EU-a usvojili zajedničku izjavu u kojoj su izrazili spremnost priznati Palestinu kada to bude moguće učiniti učinkovito i za to budu prikladne okolnosti. Čelnici na summitu EU-a nisu govorili o priznanju Palestine, ali su dublje razgovarali o dvodržavnom rješenju, čija je svrha da Izraelci i Palestinci sigurno koegzistiraju i priznaju jedni druge.

Palestina je dobila status promatrača u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u novembru 2012, a trenutno je kao državu priznaje 139 od 193 države članice UN-a.

TRT Balkan / agencije