Izraelska vojska uhapsila još 30 Palestinaca u racijama na Zapadnoj obali

Izraelska vojska uhapsila još 30 Palestinaca u racijama na Zapadnoj obali

Izrael je od 7. oktobra pritvorio 7.700 Palestinaca na Zapadnoj obali, podaci su grupa za pitanja zatvorenika.
Prema palestinskim podacima uz nova hapšenja broj Palestinaca koje su izraelske snage uhapsile na okupiranoj teritoriji od 7. oktobra 2023. godine povećan je na 7.700.     Foto: AA

Najmanje 30 Palestinaca privedeno je u utorak kasno u izraelskim vojnim racijama na okupiranoj Zapadnoj obali, objavile su grupe za pitanja zatvorenika.

"Među pritvorenicima su i jedna žena i bivši zatvorenici", navodi se u zajedničkom saopštenju Komisije za pitanja pritvorenika i Palestinskog društva zarobljenika objavljenom u srijedu.

U saopštenju se dodaje da se većina hapšenja dogodila u gradovima Hebron, Tulkarm, Nablus, Ramallah, Al-Quds (Jerusalem) i Jerihon.

Prema palestinskim podacima uz nova hapšenja broj Palestinaca koje su izraelske snage uhapsile na okupiranoj teritoriji od 7. oktobra 2023. godine povećan je na 7.700.

Prema podacima Ministarstva zdravlja najmanje 435 Palestinaca je od tada ubijeno, a više od 4.700 povrijeđeno u izraelskoj vatri.

Tenzije su visoke širom Zapadne obale otkako je za genocid optuženi Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

TRT Balkan / agencije