Ministarstvo zdravlja objavilo je da su na Zapadnoj obali najmanje 432 Palestinca od tada ubijena, a više od 4.700 ranjeno u izraelskoj vatri.        Foto: AA

Izraelske snage ubile su palestinskog maloljetnika prilikom navodnog napada nožem na okupiranoj Zapadnoj obali u srijedu, objavili su lokalni mediji.

„Maloljetnik je ubijen u blizini vojnog kontrolnog punkta zapadno od grada Beit Jala, južno od okupiranog istočnog Al-Qudsa (Jerusalema)“, objavila je zvanična novinska agencija Wafa.

List Yedioth Ahronoth objavio je da se radi o Muhammedu Abu Hamedu, petnaestogodišnjaku iz palestinskog sela al-Khader.

Izraelski mediji su objavili da su dječaka snage bezbjednosti "neutralisale“ nakon što je izvukao nož, te da su dvojica Izraelaca lakše povrijeđena u navodnom napadu.

Uz njegovu smrt broj Palestinaca koje su u srijedu ubile izraelske snage na Zapadnoj obali povećan je na tri, nakon što su dva muškarca izgubila živote u izraelskoj vatri tokom vojne racije u gradu Jenin.

Do rasta tenzija širom Zapadne obale došlo je otkako je za genocid optuženi Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze 7. oktobra.

Ministarstvo zdravlja objavilo je da su na Zapadnoj obali najmanje 432 Palestinca od tada ubijena, a više od 4.700 ranjeno u izraelskoj vatri.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

TRT Balkan / agencije