Zapaljena kuća i šest vozila, te oštećene desetine prodavnica i vozila.      Foto: Reuters

Jevrejski doseljenici zapalili su kuću palestinske porodice na okupiranoj Zapadnoj obali.

Zapalili su kuću i šest vozila, te oštetili desetine prodavnica i vozila.

Avad Abu Semra, brat vlasnika kuće koju su spalili jevrejski doseljenici u gradu Turmusiya u Ramallahu na Zapadnoj obali, rekao je za Anadoliju da je grupa jevrejskih doseljenika sinoć napala njihovo selo.

Abu Semra je naveo da snimci sigurnosnih kamera pokazuju da su tri jevrejska doseljenika napala i zapalila kuću njegovog brata, a da je deset doseljenika napalo obližnju kuću pod zaštitom izraelskih vojnika.

Napominjući da su izraelski vojnici bili samo 150 metara udaljeni od kuće, Abu Semra je rekao da su doseljenici blokirali ulaz u selo i oštetili vozila Palestinaca.

Gassan Daglas, službenik za spise jevrejskih naselja koje djeluje pri Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO), rekao je da su jevrejski doseljenici izvršili desetine napada na vozila i prodavnice Palestinaca u selima Nablusa.

Daglas je naveo da su doseljenici zapalili šest palestinskih vozila, razbili stakla na 120 vozila i oštetili više od 20 trgovina.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, jevrejski doseljenici izveli su 849 napada na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali u 2022. godini. U ovim napadima je povrijeđeno 228 Palestinaca, a oštećena je imovina više od 600 Palestinaca.

Prema podacima izraelske nevladine organizacije Peace Now Movement, na Zapadnoj obali, uključujući Istočni Al-Quds/Jerusalem, živi oko 666.000 jevrejskih doseljenika.

Ranije ovog mjeseca, devet Palestinaca je ubijeno kada je izraelska vojska izvršila raciju na izbjeglički kamp Jenin na sjeveru okupirane Zapadne obale. U događajima koji su izbili u regionu nakon racije, 22-godišnji Palestinac poginuo je u gradu Er-Ram u okupiranom Istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu.

Prije dva dana, u napadu na ilegalno jevrejsko naselje u okupiranom Istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu poginulo je sedam ljudi.

Izraelska policija saopćila je da je neutralisala napadača koji je pobjegao sa lica mjesta.

TRT Balkan / agencije