Fidan će nastaviti svoje multilateralne i bilateralne sastanke u Rijadu do ponedjeljka.      Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Hakan Fidan prisustvovao je razgovorima koje je organizirala Kontakt grupa za Gazu u Saudijskoj Arabiji, kao dio nastojanja da se postigne primirje u Gazi.

Kontakt grupa za Gazu, formirana od članica Organizacije islamske saradnje (OIC) i Arapske lige, sastala se kako bi raspravljala o koracima za jačanje priznanja države Palestine i povećanje pritiska na Izrael i njegove pristaše.

Diplomatski izvori su rekli da je sastanak, održan u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu, završen, pri čemu su predstavnici također raspravljali o odlukama koje će biti donesene na nadolazećem OIC sumitu u Banjulu, Gambija, 4. maja.

Izvori su rekli da će Fidan nastaviti svoje multilateralne i bilateralne sastanke u Rijadu do ponedjeljka.

Napori za trajni mir

Fidan bi se trebao sastati sa svojim kolegom Aymanom Safadijem iz Jordana, Espenom Barthom Eideom iz Norveške, Shai Muhsinom Zindanijem iz Jemena i visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku Josephom Borrellom.

Kontakt grupa je uspostavljena na zajedničkom samitu OIC-a i Arapske lige u Saudijskoj Arabiji u novembru kako bi se zaustavio sukob u Gazi i pomoglo u postizanju trajnog mira.

Izrael je vodio brutalnu ofanzivu na Gazu od prekograničnog napada koji je predvodila palestinska grupa otpora Hamas 7. oktobra prošle godine.

Izraelska vojna ofanziva, u kojoj je od tada ubijeno više od 34.000 Palestinaca, pretvorila je veći dio enklave, u kojoj živi 2,3 miliona ljudi, u ruševine, ostavljajući većinu civila bez domova i suočenih s prijetnjom gladi.

TRT Balkan / agencije