Zvaničnik je ponovo jasno stavio do znanja da je ruski rat u Ukrajini prekršio međunarodno pravo i da je uticao na njemačke i evropske "ključne interese".              Foto: AA

Njemačka je u petak pozvala na "aktivniju" ulogu Kine u okončanju rata između Rusije i Ukrajine, budući da će kancelar Olaf Scholz u subotu krenuti u trodnevnu posjetu Pekingu radi razgovora s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom i premijerom Lijem Qiangom.

"Nadamo se da će se Kina aktivnije uključiti u napore da se okonča rat i utiče na Rusiju u tom pogledu", rekao je visokopozicionirani izvor iz Ureda njemačkog kancelara, želeći da ostane anoniman.

Poručuju da očekuju "proaktivnu podršku Kine svim diplomatskim naporima da se okonča rat i povlačenje ruskih trupa."

Zvaničnik je ponovo jasno stavio do znanja da je ruski rat u Ukrajini prekršio međunarodno pravo i da je uticao na njemačke i evropske "ključne interese".

Scholz će se s kineskim rukovodstvom sastati 16. aprila i planira razgovarati o ukrajinskom ratu, uključujući posredničku ulogu Pekinga između Moskve i Kijeva, rekao je glasnogovornik Vlade Steffen Hebestreit prošle sedmice.

"Naša želja bi bila da Kina može iskoristiti utjecaj koji ima na Rusiju kako bi doprinijela mirnijem razvoju ukrajinskog sukoba", rekao je Heberstreit.

U martu su ukrajinski lideri i zvaničnici u Kijevu ponovo tražili podršku u rješavanju sukoba na sastanku s kineskim specijalnim izaslanikom Lijem Huijem.

Kina se smatra bliskim saveznikom Rusije i naglašava njenu neutralnost u sukobu. Peking je predložio mirovni plan, ali je naišao na kritike u Kijevu.

Ukrajina insistira na implementaciji plana predsjednika Volodimira Zelenskog, koji zahtijeva povlačenje ruskih trupa iz svih okupiranih područja Ukrajine.

Moskva takav plan Zelenskog smatra "nerealnim".

TRT Balkan / agencije