Prema preliminarnim rezultatima, opozicioni kandidat Bassirou Diomaye Faye pobijedio je na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Senegalu.     Foto: AA

Prema preliminarnim rezultatima, opozicioni kandidat Bassirou Diomaye Faye pobijedio je na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Senegalu.

“Pozdravljam nesmetano odvijanje predsjedničkih izbora 24. marta 2024. godine i čestitam pobjedniku, gospodinu Bassirou Diomayeu Fayeu, za kojeg preliminarni rezultati pokazuju da je pobjednik. To je pobjeda senegalske demokratije“, objavio je odlazeći senegalski predsjednik Macky Sall na društvenoj mreži X.

Rezultati su pokazali da Faye vodi sa skoro 58 posto dobijenih glasova naspram 33 posto glasova njegovog glavnog rivala, bivšeg premijera Amadoua Baa iz vladajuće koalicije.

Očekuje se da će izborno tijelo zapadnoafričke države objaviti i službene rezultate jer je prebrojavanje glasova još uvijek u toku.

Ba je rekao da je nazvao Fayea da mu čestita na pobjedi u očekivanju zvaničnog proglašenja pobjednika.

“Molim Svevišnjeg da mu podari energiju i snagu neophodnu da preuzme ovu visoku funkciju na čelu naše zemlje“, rekao je Ba.

Faye (44) je postao Baov glavni konkurent nakon što je opozicioni lider Ousmane Sonko, koji uživa široku podršku među mladima, isključen iz izborne utrke zbog osude za klevetu.

Faye i Sonko, čiju je političku stranku pod nazivom Patrioti Senegala za rad, etiku i bratstvo (PASTEF) Vlada zabranila prošle godine, pušteni su iz zatvora po zakonu o amnestiji deset dana prije izbora, nakon čega su se zajedno uključili u kampanju.

Faye je zatvoren nakon objave na svom Facebook nalogu u kojoj je kritizirao senegalski pravosudni sistem u vezi sa Sonkovim slučajem.

U predsjedničkoj utrci učestvovalo je 19 kandidata, uključujući jedinu kandidatkinju Antu Babacar Ngom.

TRT Balkan / agencije