SAD iz zraka dostavio humanitarnu pomoć sjeveru Gaze

SAD iz zraka dostavio humanitarnu pomoć sjeveru Gaze

Tokom operacije na sjever Gaze isporučena je pomoć od 50.688 obroka.
U saopćenju CENTCOM-a navedeno je da će Sjedinjene Američke Države (SAD) i dalje Gazi pružati humanitarnu pomoć iz zraka.                 Foto: AA

Američka Centralna komanda (CENTCOM) objavila je da je na sjever Gaze iz zraka dostavila humanitarnu pomoć kako bi pomogla civilima pogođenim izraelskim napadima.

Navedeno je da je u cilju zadovoljavanja osnovnih potrepština civila u Gazi izvedena akcija desantnog ispuštanja humanitarne pomoći vojnim avionima na sjever regije.

Tokom operacije na sjever Gaze isporučena je pomoć od 50.688 obroka.

U saopćenju CENTCOM-a navedeno je da će Sjedinjene Američke Države (SAD) i dalje Gazi pružati humanitarnu pomoć iz zraka.

Paralelno sa svojim napadom na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine, izraelska vojska je intenzivirala racije i hapšenja na Zapadnoj obali, uključujući okupirani Al-Quds (Jerusalem).

Destruktivna ofanziva na Gazu rezultirala je s više od 34.000 smrtnih slučajeva, većinom djece i žena, zajedno s masovnim razaranjima i glađu koja ubija djecu i starce, prema palestinskim i međunarodnim podacima.

Izrael nastavlja svoj rat uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na hitan prekid vatre. Tel Aviv se također suočava s optužbama za "genocid" pred Međunarodnim sudom pravde.

TRT Balkan / agencije