Nadležni savjetuju građanima da ne izlaze iz kuća bez potrebe, jer snježne padavine tokom dana prelaze u kišu i poledicu.          Foto: Reuters

Više od 200 miliona ljudi širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) upozoreno je na opasne zimske uslove zbog polarne hladnoće usljed koje je zabilježeno sedam smrtnih slučajeva.

Nacionalna meteorološka služba upozorila je da bi temperatura zraka u srednjim sjevernim regijama zemlje i sjeveroistočnim državama mogla pasti na minus 34 stepena Celzijusa.

Četiri osobe u Portlandu i troje beskućnika u Wisconsinu umrlo je zbog ekstremnih zimskih uslova uzrokovanih arktičkom hladnoćom.

Upozorenje o prevelikim snježnim padavinama, poledici i hladnoći izdato je u 23 države, a upozorenje o "zimskim uslovima" izdato je za više od 200 miliona ljudi.

Dok je u gradovima New York, Baltimore i Washington DC pao prvi snijeg u sezoni, škole su zatvorene, posebno u regijama sa visokim snježnim padavinama.

Rečeno je da su škole koje pohađa više od milion učenika širom zemlje zatvorene zbog zimskih uslova.

Na istočnoj obali SAD-a otkazano je više od 1.300 letova. Došlo je do nestanka struje u 120.000 domova i radnih mjesta u državama Oregon, Teksas i Louisiana.

Nadležni savjetuju građanima da ne izlaze iz kuća bez potrebe, jer snježne padavine tokom dana prelaze u kišu i poledicu.

Dok se skreće pažnja na opasnost od lavina u planinskim državama kao što je Colorado zbog prevelikih snježnih padavina, izdato je upozorenje na opasnost od grmljavine i neočekivanih tornada na Floridi, jugoistočnoj državi.

TRT Balkan / agencije