Senat SAD-a odobrio 95 miliona dolara pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu

Senat SAD-a odobrio 95 miliona dolara pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu

Nezavisni senator Bernie Sanders nazvao je usvajanje zakona "mračnim danom" u američkom Senatu.
Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da će potpisati zakon u srijedu kada stigne na njegov sto.                Foto: AA

Američki senat odobrio je u utorak dugo očekivani paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan.

Senat je sa 79 prema 18 odobrio četiri zakona koje je Zastupnički dom usvojio u subotu.

Četiri zakona spojena su u jedan paket u Senatu, za koji je predsjednik Joe Biden rekao da će ga potpisati u srijedu.

Prijedlog zakona, koji je uključivao četiri odvojena zakona i koji je spojen u jedan paket u Senatu, odobrila je ogromna većina senatora, dok su neki demokrati, uključujući nezavisnog senatora Bernieja Sandersa, kritikovali podršku koja je data Izraelu, a neki republikanski senatori su kritikovali podršku pruženu Ukrajini.

On se tome usprotivio i glasao protiv.

U paketu koji je poslan Bijeloj kući nakon odobrenja Senata, 61 milijarda dolara je vojna podrška Ukrajini, 26 milijardi dolara je vojna podrška Izraelu i humanitarnu pomoć za civile u zonama sukoba diljem svijeta, a 8,12 milijardi dolara je za "suprotstavljanje komunističkoj Kini" u Indo-Pacifiku.

Konačni račun uključen u paket koji je odobrio Senat otvara put zamrzavanju ruske imovine u Sjedinjenim Američkim Državama i korištenju za pomoć Ukrajini.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da će potpisati zakon u srijedu kada stigne na njegov sto.

Bajden je naveo da će SAD, nakon što zakon postane zakon, poslati podršku Ukrajini u najkraćem mogućem roku, kao i da će pružiti vojnu podršku Izraelu "protiv iranske prijetnje" i poslati pomoć različitim humanitarnim kriznim područjima, uključujući Gazu.

Nezavisni senator Bernie Sanders nazvao je usvajanje zakona "mračnim danom" u američkom Senatu.

"Večeras sam rekao 'ne' za paket pomoći iz jednog jednostavnog razloga: američki porezni obveznici ne bi trebali davati milijarde više ekstremističkoj Netanyahuovoj vladi kako bi nastavila svoj razorni rat protiv palestinskog naroda", rekao je Sanders.

Predsjednik Senatskog odbora za vanjske poslove Ben Cardin nazvao je usvajanje zakona "velikom pobjedom za demokratiju i međunarodno jedinstvo", ali je dodao da je podrška stigla "tragično kasno zbog nemilosrdne stranačke kampanje opstrukcionizma i dezinformacija".

"Danas, Senat šalje jedinstvenu poruku cijelom svijetu: Amerika će uvijek braniti demokratiju u trenutku kada joj je to potrebno", rekao je lider većine u Senatu Chuck Schumer.

TRT Balkan / agencije