"Vidimo volju u Iraku da se ovaj posao obavi što je prije moguće. I mi imamo istu volju", poručio je turski ministar.     Foto: AA

Ministar saobraćaja i infrastrukture Turkiye Abdulkadir Uraloglu, podsjetivši da je sa iračkim zvaničnicima u Bagdadu razgovarao o bržem prevazilaženju procesa pred Projektom puta razvoja, iznio je predviđanje da bi ovaj projekat mogao biti završen 2028. godine.

Uraloglu je tokom posjete Bagdadu, glavnom gradu Iraka, u razgovoru s novinarom Agencije Anadolu, rekao da je sa iračkim kolegom Rezzakom Muheybesom es-Sadavijem razmijenio mišljenja o tome koliko brzo bi mogao biti implementiran Projekat puta razvoja i kako brže prevladati procese koji su pred projektom.

"Okupili smo delegacije sa kojima radimo mjesecima", rekao je Uraloglu i napomenuo da će neki od članova delegacije u nedjelju nastaviti razgovore u Bagdadu.

Osvrćući se na svoj sastanak sa iračkim premijerom Muhamedom Shiya al-Sudanijem, Uraloglu je rekao: "Vidimo volju u Iraku da se ovaj posao obavi što je prije moguće. I mi imamo istu volju".

"Pored naše dvije zemlje, tu su i Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), koji prvenstveno podržavaju ovaj projekat. Ukoliko postoji zahtjev za učešće i podršku iz zemalja okruženja, naša vrata su otvorena", rekao je.

"Predviđamo da bi projekat mogao biti u potpunosti završen 2028. godine"

Navodeći da u okviru Projekta puta razvoja na teritoriji Iraka predstoji posao dug 1.200 kilometara, Uraloglu je objasnio da je dionica unutar turskih granica oko 1.600 do 1.700 kilometara.

"Zapravo smo uradili većinu posla koji treba da uradimo. Videći uzbuđenje ovdje učvrstilo je naše mišljenje o izvodljivosti ovog posla. Predviđamo da bi cijeli projekat mogao da bude završen 2028. godine", pojasnio je Uraloglu.

TRT Balkan / agencije