Pozivajući jordansku vladu da zauzme pravi stav o palestinskom pitanju, Rumhi je naveo da ne osjećaju pravu reakciju vlade u pogledu veličine napada u Pojasu Gaze.            Foto: Reuters

Stotine ljudi u Amanu, glavnom gradu Jordana, održale su demonstracije u blizini izraelske ambasade u znak podrške Pojasu Gaze i Palestincima.

Na poziv političara i nevladinih organizacija, stotine Jordanaca okupilo se ispred džamije Al-Kaluti u distriktu Rabia, nekoliko stotina metara udaljenom od zgrade ambasade.

Demonstranti su uzvikivali: "Neka se naši životi i krv žrtvuju za tebe, Palestino", "Cijela moja zemlja je uz Hamas" i "Hodaj, hodaj".

Jordanski zastupnik Yenal Ferihat rekao je tokom demonstracija da se jordanski narod okupio na tački najbližoj izraelskoj ambasadi u Amanu i da iako je izraelski ambasador deportovan, ambasada i dalje postoji.

Ahmed er-Rumhi, glasnogovornik Asocijacije protiv cionizma i rasizma, koja je osnovana u zemlji 1999. godine, rekao je da su učestvovali u demonstracijama kako bi podržali otpor u Gazi i palestinski narod.

Pozivajući jordansku vladu da zauzme pravi stav o palestinskom pitanju, Rumhi je naveo da ne osjećaju pravu reakciju vlade u pogledu veličine napada u Pojasu Gaze.

TRT Balkan / agencije