Ukrajinska vojska pokušava da odbije napade ruskih snaga u oblasti Harkova

Ukrajinska vojska pokušava da odbije napade ruskih snaga u oblasti Harkova

Sukobi između ukrajinskih i ruskih snaga intenzivirani su u pravcu Kupijanska uprkos teškim zimskim uslovima.
Sve hladnije vrijeme u regionu, gdje su zabilježene snježne padavine, a temperature pale ispod nule, otežalo je uslove za vojnike na prvoj liniji fronta.      Foto: AA

Ukrajinska vojska pokušava da odbije sve veće napade ruske vojske u istočnoj oblasti Harkova.

Uprkos teškim zimskim uslovima, sukobi između ukrajinskih i ruskih snaga su se posebno intenzivirali u pravcu grada Kupijanska, kao i kod Bahmuta, Avdijevke, Marinke, Limana, Vuledara i drugih naselja.

Sve hladnije vrijeme u regionu, gdje su zabilježene snježne padavine, a temperature pale ispod nule, otežalo je uslove za vojnike na prvoj liniji fronta.

"Ima sukoba u pravcu Kupijanska. Kao u Bahmutu, ima sukoba u ovom pravcu, mislim da nema razlike. Sada je ista situacija na cijeloj liniji fronta", rekao je ukrajinski vojnik, kodnog imena Monah za Anadolu.

Navodeći da ruske snage u toj oblasti traže slabe tačke na liniji fronta, Monah je kazao da ne dozvoljavaju ruskim trupama da se infiltriraju na takve položaje.

"Mi držimo odbrambenu liniju. Imamo jake vojnike. Nemamo važniji zadatak, moramo držati odbrambenu liniju", istakao je Monah.

Drugi ukrajinski vojnik Murakha rekao je da se bore za "svaki centimetar zemlje".

TRT Balkan / agencije