Ovim sporazumom je značajno doprineseno stabilnosti tržišta hrane i zaustavljen rast cijena.     Foto: AA

Ujedinjene nacije (UN) izrazile su zahvalnost Republici Turkiye za pružanje diplomatske i operativne podrške crnomorskoj inicijativi za izvoz žita.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric zahvalio je Republici Turkiye na podršci koju je pružila u pregovorima koji su rezultirali produženjem sporazuma o izvozu žita na dodatnih 120 dana. "Crnomorska inicijativa za žito, potpisana u Istanbulu 22. jula 2022., je produžena.

Cilj inicijative je osigurati sigurnu otpremu žitarica i srodnih prehrambenih proizvoda i gnojiva, kao što je amonijak, iz ukrajinskih luka", naveo je Dujarric. On je dodao da je ovim sporazumom značajno doprineseno stabilnosti tržišta hrane i zaustavljen rast cijena.

"Ostajemo snažno predani ovom sporazumu i potičemo sve strane da ulože napore kako bi ih u potpunosti proveli", poručio je Dujarric.

Prethodno je predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio da je produžen sporazum o izvozu žita koji je isticao u nedjelju.

"Kao rezultat naših pregovora s obje strane, osigurali smo produženje sporazuma koji je isticao 19. marta", rekao je Erdogan.

Erdogan je zahvalio Rusiji, Ukrajini i generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija (UN) Antoniju Guterresu na naporima da se sporazum još jednom produži. "Ovaj sporazum, koji je do danas osigurao isporuku 25 miliona tona žitarica na svjetska tržišta s više od 800 brodova, od vitalne je važnosti za stabilnost globalne opskrbe hranom", dodao je Erdogan.

TRT Balkan / agencije