Tenzije su visoke širom Zapadne obale otkako je za genocid optuženi Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.         Foto: Reuters

Izraelska vojska je u četvrtak uhapsila još 20 Palestinaca u novim vojnim racijama na okupiranoj Zapadnoj obali, objavile su organizacije za pitanja zatvorenika.

"Hapšenja su se dogodila u gradovima Hebron, Betlehem, Qalqilya, Jerihon i okupirani istočni Al-Quds (Jerusalem)", navodi se u zajedničkom saopštenju Komisije za pitanja pritvorenika i Palestinskog društva zarobljenika.

Prema palestinskim podacima uz nova hapšenja broj Palestinaca koje su uhapsile izraelske snage na Zapadnoj obali od 7. oktobra prošle godine povećan je na 7.585.

Tenzije su visoke širom Zapadne obale otkako je za genocid optuženi Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Najmanje 433 Palestinca su od tada ubijena, a više od 4.700 ih je ranjeno u napadima izraelske vojske na okupiranoj teritoriji, podaci su palestinskog Ministarstva zdravlja.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

TRT Balkan / agencije