Mladi i talentirani umjetnik Danny Cortes rekreira prizore iz svog susjedstva u Brooklynu u minijaturi.       Foto: Yuki Iwamura / AFP

Minijaturist Danny Cortes vještim rukama i dječijim entuzijazmom rekreira ulične scene prožete hip-hopom surovog New Yorka.

U početku se bavio umjetnošću kao hobijem, Cortes je ubrzo stekao slavu u zajednici repa, a njegova se umjetnost prodavala po puno višim cijenama nego kad je krenuo, čak je bila predstavljena na aukciji u Sotheby'su.

Aukcijski katalog Sotheby'sa ovako opisuje Cortesov rad: "Ono što je započelo kao kreativni hobi tokom pandemije COVID-19 ubrzo je postalo način da se nestajuća verzija njegovog voljenog grada podijeli sa širom publikom zahvaljujući društvenim medijima."

"Odrasli smo, ali nikada nismo prestali biti djeca", rekao je 42-godišnji umjetnik novinskoj agenciji AFP.

"Ko ne voli igračke? Ko ne voli minijature?"

Dok je govorio iz svoje radionice u četvrti Bushwick u Brooklynu, sjedio je među recikliranim predmetima pronađenim na ulicama.

Danny Cortes, ulični umjetnik minijatura, radi na novoj minijaturi u svom studiju u četvrti Brooklyn u New Yorku 19. decembra 2022.      Foto: Yuki Iwamura / AFP AFP

Na njegovom je stolu bio trenutni projekt, sićušna replika izlizane i prljave fasade zgrade.

U blizini zazidanog prozora bila je obješena plastična košara za grmlje: košarkaški obruč siromaha.

"Ovo predstavlja moje djetinjstvo", rekao je Cortes, dodajući detalje modelu u svom omiljenom mediju, polistirenu.

Sve je izgledalo ovako: napušteno, prazno, puno droge u okolici.

Od 30 do 10.000 dolara

Jedna od njegovih nedavnih kreacija skromni je kineski restoran s izlizanim žutim znakom i crveno-ljubičastim zidovima od cigle prekrivenim grafitima.

Stojeći ispred restorana –– onog pravog –– Cortes, u crnoj jakni i bejzbolskoj kapi preko okruglog lica – smiješi se dok priča kako je njujorški reper Joell Ortiz, koji je odrastao u susjedstvu, insistirao na kupnji modela, govoreći: "To mi treba."

Cijena?

"Deset hiljada dolara", kaže Cortes, dodajući da je "prvi komad koji sam prodao bio oko 30 dolara, i bio sam tako sretan što sam dobio 30 dolara."

Danny Cortes, ulični umjetnik minijatura, drži minijaturu Ho May Kitchen, jednu od svojih novijih kreacija.     Foto: Yuki Iwamura / AFP AFP

Umjetnik gradi kolekcionarske predmete temeljene na najbanalnijim urbanim scenama, "malim stvarima pored kojih svakodnevno prolazimo i na koje ne obraćamo pažnju, ali koje zajedno tvore jedinstveni gradski pejzaž New Yorka".

“Upravo je krenulo”

Jedan od njegovih prvih radova s potpisom bio je prikaz jednostavne bijele komercijalne kutije za led –– one koja se nalazi ispred prodavnica namirnica na uglu, s riječima "LED" ispisanim štampanim crvenim slovima sa strane i često prekrivenim grafitima, čije detalje Cortes prikazuje vrlo pedantno.

Njegov repertoar također uključuje klasični kamion sa sladoledom poput onog u filmu Spikea Leeja iz 1989. "Učini pravu stvar", čija će muzička zvona zasigurno pokrenuti mlade Njujorčane.

Njegov rad odjekuje nostalgijom, a on često uključuje posvete mitskim lokalnim reperima poput Notoriousa B.I.G. i klana Wu-Tang.

Cortes nije uvijek bio umjetnik – radio je u prodaji, građevini i u prihvatilištu za beskućnike.

Ali pandemija mu je promijenila život, tjerajući ga da ozbiljnije shvati ono što mu je dotad bila ugodna zabava.

Nakon što je svoje prve kreacije pokazao na društvenim mrežama, njegov je rad "samo uzeo maha", rekao je.

Umjetnička etiketa Mass Appeal, koja je partner s rep legendom Nasom, naručila ga je da napravi model ghetto-blaster boomboxa za naslovnicu mini albuma DJ Premiera ("Hip Hop 50: Vol. 1").

U martu 2022. četiri Cortesova djela prodana su na hip-hop aukciji u Sotheby'su.

Među njima je i kamion sa sladoledom koji je koštao 2200 dolara.
I razgranao se, izgradivši minijaturnu repliku restorana u Atlanti za njegovog vlasnika, repera 2 Chainza.

'Puno promjena'

Ali Cortesovo srce ostaje u Brooklynu.

"On je stvarno uhvatio tmurnu, grubu atmosferu koja je bila mjesto rođenja mnogih stilova hip-hop muzike iz 90-ih", rekla je Monica Lynch, bivša voditeljica Tommy Boy Recordsa i konsultantica na aukciji Sotheby's.

Kroz svoj rad Cortes je rekao da želi dokumentirati mjesto gdje "ima puno promjena", posebno njegovo susjedstvo Bushwick.

Sada je trendovski lokalitet omiljen kod umjetničkih tipova, a također je i simbol gentrifikacije –– ali Cortes je rekao da mu to ne smeta.

"Mislim da je to dobro, mislim da je sigurnije, iako će Bushwick uvijek biti Bushwick", rekao je.

“Ima još mogućnosti.”

TRT Balkan / agencije