Projekat Atlas islamske misli predvodi Udruženje za naučne studije ILEUM, a finansira ga Gradska opština Konya.      Foto: ILEM

U Istanbulu, nekoć glavnom gradu moćne Osmanske imperije, pokrenuta je šestotomna enciklopedija koja ima za cilj služiti kao skladište islamskih misli i filozofije kroz stoljeća.

Atlas islamske misli, objavljen 30. novembra, novo je i sveobuhvatno izdanje enciklopedije koja je prvi put objavljena 2017. godine.

Enciklopedija uključuje web-stranicu na turskom jeziku.

Enciklopedija sažima značajna dostignuća islamske misli i filozofije, zahvaljujući napornom radu više od 200 akademika, istraživača, historičara, dizajnera, programera i inženjera istraživanja.

Atlas osvjetljava razdoblje kojeg se tradicionalni historijski izvori – koji imaju tendenciju da oslikavaju eurocentrični pogled na svijet – jedva dotiču.

U središtu pažnje su islamski gradovi koji su bili prijestolnice globalne filozofije između 7. stoljeća n.e. i 17. stoljeća n.e., kada je islamski svijet govorio arapski, turski, farsi i urdu.

Govoreći na događaju, turski ministar obrazovanja Mahmut Ozer rekao je: “Ovaj projekat je veoma važan kako bismo imali neophodan inventar za razumijevanje naše civilizacije.”

Koordinator projekta Ibrahim Halil Ucer objasnio je proces iza drugog izdanja i skrenuo pažnju na njegov moto: „Zapamti... i počni pisati svoju priču.“

“Odjeljak o fikhu (islamska jurisprudencija), koji nije bio uključen u prvo izdanje, dodan je novoj verziji”, rekao je Ucer.

Projekat Atlas islamske misli predvodi Udruženje za naučne studije (ILEM), a finansira ga Gradska općina Konya.

Novo izdanje, predstavljeno nakon još pet godina rada, nudi proširenu verziju, uključujući detaljne karte, grafiku i videozapise. Web-stranici se može pristupiti preko desktop ili mobilnog interfejsa.

Pod vodstvom vanrednog profesora Ibrahima Halila Ucera, obnovljeni projekat nudi neprekinutu, dinamičnu i integriranu historiju islamske misli. Dopunjen je člancima o islamskim naučnim disciplinama u svakoj eri i zapisima o značajnim ličnostima, gradovima, institucijama i arhitektonskim čudima.

TRT World