Među grafikama i uljima na platnu, tu je i eko-mozaik kao nova forma vizuelnog izražavanja.      Foto: AA

Osam decenija od smrti čuvenog svetskog naučnika Nikole Tesle, niška Univerzitetska biblioteka s njegovim imenom obeležava izložbom "Umetnički portreti genija", koja privlači veliku pažnju posetilaca.

Izložba je organizovana povodom Noći istraživača koja je raznolikim programima širom zemlje održana 29. septembra. Međutim, zbog velikog interesovanja javnosti ona je ostala otvorena i dve nedelje kasnije, a trajaće, kažu predstavnici biblioteke, bar još nedelju dana.

"Dobar deo ove izložbe predstavljaju reprodukcije umetničkih slika koje su radili što naši, što strani umetnici u različitim vremenskim epohama, ali na izložbi su prikazane i fotografije drugih umetničkih dela koja su inspirisana Teslom i njegovim radom", kaže Aleksandra Spasić iz Univerzitetske biblioteke "Nikola Tesla".

Tu su originalna dela slikara Momčila Mitića i Aleksandra Blatnika koja su u vlasništvu Univerzitetske biblioteke i reprodukcije poštanskih markica s Teslinim likom. Odabrani su i radovi slikara Darka Topalskog, umetnice Nine Adžić, kao i video prikaz modne revije dizajnerke Dejane Milosavljević inspirisane Teslinom likom i delom.

Među grafikama i uljima na platnu, tu je i eko-mozaik kao nova forma vizuelnog izražavanja.

"Najveću pažnju je privukao eko-mozaik naše domaće umetnice Danice Maksimović koje je uradila od elektronskog otpada, onoga što nam ostane iza raspadnutih kompjutera, raznoraznih žica i elektroda. Naravno, izložene su i naše mnogobrojne knjige o Tesli“, govori Aleksandra.

Prema njenim rečima, eko-mozaici su verovatno zaslužni za to što je izmenjen prvobitni plan da izložba traje jedno veče. Umesto toga, posetioci će u njoj moći da uživaju najmanje pune tri nedelje pa čak i duže, ako se ispostavi da interesovanje i dalje ne opada.

Izložba je posebno zanimljiva deci za koju je, u okviru pratećeg programa, bila organizovana radionica izrade drvene igračke s elektro-motorom.

Univerzitetska biblioteka u Nišu osnovana je 1967. godine, a ime čuvenog fizičara, izumitelja naizmenične električne energije, nosi od 1977. godine.

TRT Balkan / agencije