Orkestar "Jigeen Ni" što na lokalnom jeziku znači "žene", osnovao je producent Samba Diaite, koji je želio u svojoj zemlji osnovati orkestar koji se sastoji samo od žena.             Foto: AA

Prvi i jedini ženski orkestar u Senegalu, "Jigeen Ni", promoviše veću prisutnost žena u umjetnosti u toj zapadnoafričkog državi, javlja Anadolu.

Orkestar "Jigeen Ni" što na lokalnom jeziku znači "žene", osnovao je producent Samba Diaite, koji je želio u svojoj zemlji osnovati orkestar koji se sastoji samo od žena.

"Jigeen Ni", koji čini šest žena koje sviraju bas gitaru, bubnjeve, perkusije, solo gitaru i klavir, započeo je svoje muzičko putovanje 2018. godine, a prvi album izdali su 2021.

Orkestar svojom muzikom skreće pažnju na različite društvene probleme, čineći to kroz tradicionalne ritmove Senegala i muzičke žanrove kao što su hip-hop, jazz, blues i reggae.

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, članice grupe "Jigeen Ni" razgovarali su s ekipom AA o svom muzičkom putovanju.

Dirigentica orkestra, pijanistkinja i solista Khady Dieng rekla je da su kao ženski muzički sastav načinile važan korak te se nada da će i druge mlade muzičarke nastaviti tim putem.

"Na početku su ljudi bili skeptični, ali kada su vidjeli kako sviramo uživo, bili su veoma iznenađeni", rekla je.

Dieng je naglasila da pridaju veliki značaj obrazovanju kao i svom radu na muzičkom polju, te je rekla da su, uz podršku Instituta Yunus Emre, pokrenuli projekat muzičke škole samo za djevojčice.

Muzičarka Khady Ndiaye također je napomenula da je u početku bilo teško razbiti neke tabue, ali nisu poslušali negativne reakcije.

"Na žene koje se bave umjetnošću još uvijek se gleda iz drugačije perspektive. Kada se govori o profesiji, na pamet vam pada posao koji zahtijeva da radite od 9 do 17 sati. Naša profesija je muzika. Želimo da budemo primjer svim našim sugrađankama koje žele da napreduju na polju umjetnosti i ohrabrimo ih", kazala je Ndiaye.

TRT Balkan / agencije