Za ovu vrstu inhaliranja najčešće se odlučuju osobe koje imaju problema s alergijama i bronhitisom.     Foto: Reuters

Čari apiterapije moguće je iskusiti na više lokacija u Bosni i Hercegovini, a ekipa TRT Balkana posjetila je jednu od njih.

A šta je zapravo apiinhalacija?

Zanimljivo je da pčele zamahnu krilima 200 puta u sekundi, a usljed njihovog rada u košnici se stvara aerosol, odnosno čestice koje odlaze u čovjekov krvotok.

Aerosol koji se nalazi u košnicama vrlo je koristan za ljudsko zdravlje. Radi se o mješavini meda, matične mliječi, cvijetnog praha, propolisa, voska, nektara i peludi.

„Apiinhaliranje je inhaliranje direktno iz pčelinje košnice. To je potpuno prirodni način inhaliranja kojim se umanjuju alergije i pročišćavaju disajni putevi“, kaže za TRT Balkan Ajla Rizvanović, menadžerica „Maksuz kutka“ u kojem je i moguće obaviti pomenuto inhaliranje u Sarajevu.

Za ovu vrstu inhaliranja najčešće se odlučuju osobe koje imaju problema s alergijama i bronhitisom.

Postoje dvije vrste inhaliranja – inhaliranje direktno iz pčelinje košnice koje traje dvadesetak minuta i puni tretman inhalacije koji traje oko 35 minuta.

Prvi način inhalacije je onaj tokom kojeg se udiše aerosol iz pčelinje košnice putem maske. Aromatični miris je prijatan, a cijeli tretman opušta i pruža osjećaj lakoće.

Drugi način inhalacije, tzv. puni tretman, sastoji se iz tri segmenta, a obuhvata inhalaciju u nekoliko faza udisanjem vrlo učinkovitog aerosola i prilagođenih mješavina porijeklom iz Slovenije.

„Od svakog klijenta koji dolazi uzimamo osnovnu anamnezu, a posebno se fokusiramo na to je li na nešto alergičan, a tokom inhaliranja svakih nekoliko minuta provjeravamo saturaciju i otkucaje srca kako bismo izbjegli neželjene nuspojave“, dodaje Rizvanović za TRT Balkan.

Apiinhalacije su namijenjene i djeci i odraslima, a upravo su djeca među čestim posjetiocima ovog kutka. Jedna od posjetiteljica koju smo zatekli na mjestu događaja za TRT Balkan je poručila da na apiinhalacije dolazi zbog alergijskog kašlja i da je, nakon svega nekoliko tretmana, primijetila poboljšanje.

Zanimljivo je da se apiterapija koristi hiljadama godina. Među prvima su je, u svakodnevnom životu, koristili Egipćani, dok su Rimljani koristili pčelinji otrov za liječenje bolova u zglobovima izazvanih artritisom.

TRT Balkan