Studija je također pokazala da čak i samo skromne količine brze hrane bogate ugljikohidratima i masnoćama mogu naštetiti jetri.      Foto: Reuters

Nova studija otkriva da preveliko konzumiranje brze hrane može dovesti do bolesti masne jetre. Takvo zdravstveno stanje, u kojem se masnoća nakuplja u jetri, može biti fatalno.

Naučnici sa Univerziteta Južne Kalifornije ističu da pojedinci koji su gojazni ili dijabetičari i dobijaju više od 20 posto dnevnih kalorija iz brze hrane pokazuju "ozbiljno povišen" nivo masti u jetri u poređenju s drugim ljudima koji jedu manje ili nimalo brze hrane.

Također, istraživači su primijetili da će među opštom populacijom, ako se više od petine ishrane neke osobe sastoji od brze hrane, to povećati nivo masti u njihovoj jetri.

"Zdrave jetre sadrže malu količinu masti, obično manje od 5 posto, a čak i umjereno povećanje masti može dovesti do bolesti masne jetre", izjavila je Ani Kardashian, hepatologinja i glavna autorica studije.

Osobe s gojaznošću ili dijabetesom

“Ozbiljno povećanje masti u jetri kod osoba s gojaznošću ili dijabetesom posebno je upečatljivo, a vjerovatno zbog činjenice da ova stanja uzrokuju veću podložnost nakupljanju masti u jetri.”

Iako ovo nije prva studija koja dokazuje povezanost brze hrane s gojaznošću i dijabetesom, ovo je jedan od prvih projekata koji pokazuje negativan utjecaj brze hrane na zdravlje jetre.

Studija je također pokazala da čak i samo skromne količine brze hrane bogate ugljikohidratima i masnoćama mogu naštetiti jetri.

"Ako ljudi jedu jedan obrok dnevno u restoranu brze hrane, možda misle da ne čine štetu", ističe dr. Kardashian, te dodaje:

“Međutim, ako je taj jedan obrok jednak barem jednoj petini njihovih dnevnih kalorija, oni ipak dovode svoju jetru u opasnost.”

Troje od 10 Amerikanaca ima masnu jetru


Masna bolest jetre, koja se naziva i steatoza jetre, može dovesti do ciroze (ožiljaka na jetri), što u nekim slučajevima može dovesti do raka ili zatajenja jetre. Steatoza jetre pogađa čak više od 30 posto američke populacije.

Autori studije analizirali su najnovije podatke iz najvećeg godišnjeg istraživanja o ishrani u SAD-u: Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani. Ovaj pristup im je omogućio da utvrde uticaj konzumacije brze hrane na steatozu jetre.

Za potrebe studije tim stručnjaka je brzu hranu okarakterizirao kao obroke, uključujući pizzu, iz lokalnih restorana.

Procijenili su mjerenje masne jetre kod oko 4.000 odraslih osoba, a zatim uporedili njihove odgovore u vezi s navikama konzumiranja brze hrane. Među ispitanicima 52 posto je izjavilo da jede brzu hranu.

Unutar te grupe 29 posto je unosilo jednu petinu ili više dnevnih kalorija iz brze hrane. Studija je pokazala da je samo tih 29 posto iskusilo povećanje nivoa masti u jetri.

Ova povezanost ostala je nepromijenjena za opću populaciju i za one s gojaznošću ili dijabetesom čak i nakon što su istraživači uzeli u obzir razne dodatne faktore kao što su spol, rasa, starost, etnička pripadnost, upotreba alkohola i nivoi fizičke aktivnosti.

Rezultati alarmantni


“Naši rezultati su posebno alarmantni jer je potrošnja brze hrane porasla u posljednjih 50 godina, bez obzira na socioekonomski status”, ističe dr. Kardashian te zaključuje:

“Također smo vidjeli značajan porast u restoranima brze hrane tokom pandemije COVID-19. Brinemo se da je broj onih sa masnom jetrom još više porastao od vremena istraživanja.”

Autori studije nadaju se da će njihov rad podstaći više ljekara i zdravstvenih radnika da edukuju svoje pacijente kada je u pitanju ishrana.

Od danas jedini način za liječenje steatoze jetre je sigurno prelazak na zdravu ishranu.

Studija je objavljena u naučnom časopisu “Clinical Gastroenterology and Hepatology“.

TRT Balkan / agencije